Fotó: Tudor Giurgiu
tahóság
Jean St'Ay
2017. június 6. kedd, 11:06
Teljes joggal. Az illetékesek ugyanis beengedték a Főtérre az autóforgalmat az esti vetítés alatt.

Talán nincs olyan kolozsvári polgár, aki ne tudná, hogy ebben az időszakban zajlik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a kincses városban. Az is közhelyszerű, hogy a kiemelt vetítések jó idő esetén a Főtéren zajlanak. És az sem titok, hogy az esténként zajló főtéri vetítések idejére elterelik a gépjárműforgalmat a helyszínről. 

Nem úgy hétfőn este, amikor történetesen a többek közt Kolozsváron és környékén forgatott, nemzetközi koprodukcióban készült, Radu Mihăileanu rendezte A szerelem története című filmet vetítették, többek közt a rendező és az egyik színész, a neves Derek Jacobi, no meg 3000 fizető néző jelenlétében. És mégis: a hatóságok, arra hivatkozva, hogy igen nagyszámú kolozsvári jön hazafele a pünkösdi hosszú hétvégéről, megnyitották a főtéri forgalmat a gépjárművek előtt. A film vetítése közben. Az előzetes egyezséget megszegve.

Az incidens után Tudor Giurgiu, a TIFF alapító elnöke keményen beszólt a polgármesteri hivatalnak és a közlekedési rendőrségnek: „Minek kerteljünk, szarrá égettük magunkat”, fakadt ki Giurgiu Facebook-oldalán. „Vagyis nem számít, hogy jelentős fesztivált szervezünk itt, amellyel feltesszük Kolozsvárt a térképre… (…) Tisztelt urak, akik oly »bölcs« döntéseket hoztok: talán a nyakatokon ülünk 10 napig, talán azt akarjátok, hogy kivonuljunk a Főtérről (ez is megoldható, de számot kell adnotok róla a kolozsváriaknak), talán úgy gondoljátok, működik, hogy az ember autók gyűrűjében nézi a filmet. Nos, én mondom: nem működik.”

Giurgiu bocsánatkérést vár az illetékesektől a sajnálatos eset kapcsán. Illetve azt, hogy ne ismétlődjön meg a fesztivál tahó megzavarása.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21472
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.