Fotó: Tudor Giurgiu
tahóság
Jean St'Ay
2017. június 6. kedd, 11:06
Teljes joggal. Az illetékesek ugyanis beengedték a Főtérre az autóforgalmat az esti vetítés alatt.

Talán nincs olyan kolozsvári polgár, aki ne tudná, hogy ebben az időszakban zajlik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a kincses városban. Az is közhelyszerű, hogy a kiemelt vetítések jó idő esetén a Főtéren zajlanak. És az sem titok, hogy az esténként zajló főtéri vetítések idejére elterelik a gépjárműforgalmat a helyszínről. 

Nem úgy hétfőn este, amikor történetesen a többek közt Kolozsváron és környékén forgatott, nemzetközi koprodukcióban készült, Radu Mihăileanu rendezte A szerelem története című filmet vetítették, többek közt a rendező és az egyik színész, a neves Derek Jacobi, no meg 3000 fizető néző jelenlétében. És mégis: a hatóságok, arra hivatkozva, hogy igen nagyszámú kolozsvári jön hazafele a pünkösdi hosszú hétvégéről, megnyitották a főtéri forgalmat a gépjárművek előtt. A film vetítése közben. Az előzetes egyezséget megszegve.

Az incidens után Tudor Giurgiu, a TIFF alapító elnöke keményen beszólt a polgármesteri hivatalnak és a közlekedési rendőrségnek: „Minek kerteljünk, szarrá égettük magunkat”, fakadt ki Giurgiu Facebook-oldalán. „Vagyis nem számít, hogy jelentős fesztivált szervezünk itt, amellyel feltesszük Kolozsvárt a térképre… (…) Tisztelt urak, akik oly »bölcs« döntéseket hoztok: talán a nyakatokon ülünk 10 napig, talán azt akarjátok, hogy kivonuljunk a Főtérről (ez is megoldható, de számot kell adnotok róla a kolozsváriaknak), talán úgy gondoljátok, működik, hogy az ember autók gyűrűjében nézi a filmet. Nos, én mondom: nem működik.”

Giurgiu bocsánatkérést vár az illetékesektől a sajnálatos eset kapcsán. Illetve azt, hogy ne ismétlődjön meg a fesztivál tahó megzavarása.

comments powered by Disqus
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯