A csíksomlyói búcsú 2016-ban | MTI Fotó: Mohai Balázs
Fertőzési veszély
Szerző: Főtér.ro
2017. május 29. hétfő, 15:47
A szakhatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a térségben fertőzési gócpont van, ezért veszélyes lehet a részvétel a csíksomlyói búcsún a beoltatlan személyeknek.
A Hargita megyei egészségügyi hatóságok azt javasolják, hogy azok a személyek, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen, ne vegyenek részt a pünkösdi csíksomlyói búcsún, ugyanis a térségben fertőzési gócpont van.
 
Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője elmondta, a csíksomlyói negyedben a roma közösségben van egy gócpont, jelenleg több mint 20 megbetegedésről tudnak. A szakember azt ajánlja a búcsúra készülőknek, hogy ellenőrizzék, rendelkeznek-e a megfelelő oltásokkal, és
 

amennyiben nincsenek beoltva vagy nem teljes a védettségük, idén inkább ne látogassanak el Csíksomlyóra.

 
A szakember szerint a Magyarországról érkező felnőttek is veszélyben lehetnek, ott ugyanis csak 1978 óta használják a kettős oltást, azelőtt csak egyszer oltották be a gyerekeket kanyaró ellen.
 
„Nem tilthatod meg egy gyereknek vagy egy közösségnek, hogy részt vegyen a búcsún, de a kanyaró rendkívül ragályos (...), egy tüsszentés is elég, hogy fertőzzön. Tehát azt ajánlom, hogy aki nem rendelkezik teljes védettséggel, idén inkább otthonról kövesse a búcsút” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek dr. Tar Gyöngyi.
 
Az igazgatóság vezetője a Hargita megyei szülőknek is azt tanácsolja, hogy
 

a búcsú előtt oltassák be gyerekeiket az első vagy második dózissal,

 
ugyanis kapott a megye 2.000 adag kanyaró elleni oltást, amely június végéig elegendő kellene hogy legyen.
 
A DSP vezetője szerint a csíksomlyói gócpontot elszigetelték. Olyan gyerekek betegedtek meg ott, akik nem voltak beoltva, és Csíkmindszentről hozták át a betegséget – tette hozzá.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21359
Amint az várható volt, a szövetség 33+10 tulipánossal vág neki az európai parlamenti választásoknak.
Miért is van az, hogy annyi ön- és közveszélyes tragacs gurul a mioritikus haza közútjain? Az ember elolvassa a cikket, és örökre elmegy a kedve a használt autóktól.
Az abszurditás határát már rég túllépte ez az ügy, de még mindig lehet fokozni.
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
A századik válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs passzaiból születtek a horvátok elleni gólok.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.