Fotó: Digi Sport
Első osztály
Szerző: Boros Miklós
2017. május 28. vasárnap, 16:29
Román elsőligás focicsapat a Székelyföldön? Évtizedeken át elképzelhetetlen álomnak tűnt, vasárnap délben valóra vált: a Sepsi OSK feljutott az élvonalba.
A román futballtérkép átrendeződésére aligha van jobb példa, mint hogy idén a 2009-ban alapított Viitorul Konstanca nyerte a bajnokságot, a 2010-ben létrehozott FC Voluntari a Román kupát, a Liga 2-ből pedig két olyan csapat jut fel, amely tavaly augusztusban újoncként kezdte a másodosztályt: a Juventus Bukarest és a Sepsi OSK. Tavaly ilyenkor még a harmadosztály megnyerését ünnepelték Háromszéken, most futballtörténelmet írtak.
 
A szentgyörgyiek már az ősszel is tapadtak az élbolyra, tavasszal viszont beindultak, és a szezon végére már az volt a kérdés: az egyenes feljutást érő második vagy az osztályozót jelentő harmadik hely lesz az övék? Erre kaptuk meg most a választ, amikor a Resicabányai Metalul 1-0-ás legyőzésével, egy fordulóval a szezon vége előtt biztossá vált a második hely.
 

 
A meccset amúgy a resicaiak zavaros tulajdonviszonyai között Snagovon rendezték, és a Sepsi nem brillírozott a már biztos kieső ellen, de a meccset végigéneklő mintegy 250 fős háromszéki tábort (még Antal Árpád polgármester is elkísérte a csapatot) ez sem zavarta, hiszen már a döntetlen is feljutást ért. Ám a végén egy Hadnagy Attila révén kiharcolt és Issa Thiaw által belőtt 11-esből a győzelem is meglett a sporttörténelmi siker mellé.
 
A pékségéről ismert vállalkozó, Diószegi László 2011-ben alapította meg a Sepsi OSK csapatát, amellyel alig hat év alatt jutott fel az elsőosztályba. A csapat többségét román játékosok alkotják, de a szezon előtt az elmúlt időszak legsikeresebb háromszéki játékosát, Hadnagy Attilát is sikerült hazacsábítani, aki 27 gólt szerzett eddig a szezonban. A télen több magyarországi szakember is csatlakozott a klubhoz: Árki Gábor lett a klubelnök, a kárpátaljai Sándor István a technikai igazgató, Nagy Sándor pedig Valentin Suciu edző segítője.
 

 
Szentgyörgy feljutásával már csak két erdélyi megyeszékhelyen nem volt soha első osztályú foci: Zilahon és Csíkszeredán. A csíkiak éppen a hétvégén szalasztották el a lehetőséget a Liga 2-be jutásra: az FK csapat hiába vezette csoportját az utolsó fordukó előtt, a Ştiinţa Miroslava elleni hazai vereséggel (0-1) visszacsúsztak a harmadik helyre.   
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21348
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.