Dragnea máris a polgármesterek fizetése miatt aggódik

Pedig azok még csak ezután fognak emelkedni.
Hirdetés
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy nem lesz elég nagy a polgármesterek és a megyeitanács-elnökök fizetése. Hangsúlyozta: a helyi választottak felelnek minden köztisztviselőért, de nem illeti meg őket minden jog, ami a köztisztviselőket.
 
„A bérezési törvény a helyi hatóságoknak nagyobb fizetést biztosít. Engem személyesen nagyon sokszor megkérdeztek, hogyan kommentálom azt, hogy a polgármestereknek nagyobb fizetése lesz. Fordítva kommentálom: nem lesz elég nagy a polgármesterek és a megyeitanács-elnökök fizetése” – fogalmazott Dragnea.
 
A mérleg két serpenyőjével állította párhuzamba a fizetéseket. „Ha az egyik serpenyőbe a helyi hatóságok felelősségét tesszük, a másikba pedig a fizetésüket, akkor nagy lesz az egyensúlytalanság a fizetések kárára” – fejtette ki a képviselőház elnöke.
 
Rámutatott, egy polgármesternek alá kell írnia egy európai uniós finanszírozási iratcsomó minden oldalát, ami azt jelenti, hogy felelősséget vállal minden köztisztviselőért, miközben nem kapja meg az plusz anyagi juttatást, ami azoknak jár, akik uniós alapokkal dolgoznak.
 
A képviselőház ezután fog vitázni és szavazni az egységes bértörvényről, amelynek ma egyébként olyan változatát fogadta el a szenátus, amely 9-es szorzót állapít meg az egységnyi közszolgafizetéshez a megyeközpontok polgármestereinek és a megyei tanácselnököknek. A városi polgármesterek bére a lakosság számának függvényében 7250 és 13 050 lej közé esik, és 25 százalékos bérpótlékot is kapnak a sikeres pályázati projektek után.

Hirdetés