Fotó: Google Maps
Összefüggő parkok
Timi
2017. május 23. kedd, 20:36
A gond „csak” azzal van, hogy a polgármester által kiszemelt terület nem a helyi önkormányzaté, és mivel vízvédelmi terület, törvénymódosítás szükséges egyetlen fűszál megmozdításához is.
Kolozsvár és Szászfenes között alakíthatják ki az ország harmadik legnagyobb kiterjedésű, mintegy 100 hektáros közparkját. Az országban egyedül Craiován (Nicolae Romanescu park) és Bukarestben (Herăstrău park) található ekkora kiterjedésű park, így kiemelt fontosságú beruházásról lenne szó.
 
Csakhogy az Emil Boc polgármester által kiszemelt terület a Szamos Vízmű Rt. felügyelősége alatt áll, és érvényesek rá a vízilétesítményekre vonatkozó szabályozások, ezért törvénymódosításra lenne szükség ahhoz, hogy a hangzatos terv megvalósulhasson.
 
Boc a Realitatea FM rádió reggeli műsorában beszélt egy park létrehozásának lehetőségéről Kolozsvár Szászfenes felőli bejáratánál. A Szamos Vízmű Rt. 200 hektáros területéből 100 hektár megmaradna a Víz Múzeumának, amely továbbra is vízvédelmi terület lehetne, a másik 100 hektáron pedig egy pihenőövezetet alakítanának ki, mely egyformán lenne elérhető a szászfenesiek és a kolozsváriak számára.
 
A polgármester hangsúlyozta: a park kialakítása során kevésbé kártékony beavatkozásokat hajtanának végre, hogy ne legyen szükség az ott húzódó vízvezetékek lebontására. A beruházás értéke nem haladná meg a 2-3 millió eurót.
 
 
A vízmúzeum a szóban forgó területen található (Fotó: casomes.ro) 
 
A polgármester arra kérte a Kolozs megyei honatyákat, hogy dolgozzák ki a törvénymódosítás tervezetét, és terjesszék elő a parlamentben.
 
Lucian Croitoru, a Szamos Vízmű Rt. szóvivője a Boc által elmondottakra reagálva arra emlékeztetett, hogy a vízmű által kezelt terület felett a Kolozs Megyei Tanács rendelkezik. A szóban forgó 200 hektár ugyanakkor nemcsak vízvédelmi terület – ahol törvény tilt bármilyen területrendezési tevékenységet –, hanem itt található Szászfenes földalatti víztartaléka, amely a tarnicai vagy gyalui víztározókat ért esetleges szennyezés esetén ivóvízzel látná el a települést.
 
Adrian Dohotaru, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője, aki évek óta hangoztatja egy nagy kiterjedésű park létrehozásának szükségességét a Szamos partján, Boc mai bejelentésére elmondta: támogatja a polgármester kezdeményezését, de a tervről meg kell kérdezni a víz- és környezetvédelmi szakembereket, valamint a kolozsvári lakosokat is.
 
 
Az egyik parkosítható susnyás a Tóközben (Fotó: Szabó Tünde)
 
Dohotaru több javaslatot is megfogalmazott, többek között a Vasutas park rendezése, a Tóközben található zöldövezetek parkosítása, a Dónát negyedbeli Sun strand átalakítása kapcsán. Azt veti a polgármester szemére: ahelyett, hogy a kézen fekvő területekkel kezdene valamit, a parlamenti képviselőket látja el feladatokkal.
 
Boc korábban a Tóközzel kapcsolatosan már elmondta: rengeteg telekkisajátításra lenne szükség, ha ott parkot alakítanának ki, és az rendkívül időigényes és költséges folyamat.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21274
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.