Fotó: Szépművészeti Múzeum
Múzeumok Éjszakája
szabot
2017. május 20. szombat, 15:08
Ismét tömegek rohanják le a múzeumokat.
Szombaton, a Múzeumok Éjszakáján első ízben csatlakozik a kolozsvári Szépművészeti Múzeum a világ nagy kulturális intézményeinek ahhoz a hagyományához, hogy tíz személy a galériákban töltheti az éjszakát, miután a kiállítást maga a művész mutatja be – közölte szombaton a Kolozsvári Kulturális Központ. 
 
A tájékoztatás szerint este 19 órakor veszi kezdetét a Múzeumok Éjszakája, a galériákat körülbelül éjjel 1 óráig lehet megtekinteni. Ezután kerül sor a speciális tárlatvezetésre, amelyre tíz személyt választanak ki. 
 
„A Kolozsvári Szépművészeti Múzeum olyan kiállításprogrammal készül erre az alkalomra, amely nemcsak a múzeum kulturális hagyatékát, hanem a kortárs művészeket is a figyelem középpontjába állítja” – olvasható a Kolozsvári Kulturális Központ közleményében. Az idézett dokumentum felhívja a figyelmet, hogy premierként idén 10 művészetkedvelőnek lesz alkalma egy olyan tárlatvezetésen részt venni, amely során maga az alkotó, Marius Bercea mutatja be A Full Rotation of the Moon című kiállítását. 
 
A művész által vezetett tárlatáltogatás éjjel 1 óra után kezdődik, és körülbelül két órát tart, majd a tíz látogatónak lehetősége lesz a múzeumnak otthont adó Bánffy-palota valamelyik szobájában aludni. A Szépművészeti Múzeum ezzel a premierrel felzárkózik a világ nagy galériáinak hagyományához. A jelentkezőket arra kérik, hogy hozzanak magukkal hálózsákot – teszi hozzá a közlemény. Jelentkezni a Kolozsvári Kulturális Központ közösségi oldalán lehet, a tíz résztvevőt a központ, valamint a múzeum képviselőiből álló zsűri választja ki. 
 
 
A Múzeumok Éjszakájára több más kolozsvári intézmény is megnyitja kapuit: a Babeş-Bolyai Tudományegyetem őslénytani-rétegtani múzeuma például azon élőlények világát mutatja be, amelyek a Kárpát-medencét egykor ellepő tengerben éltek. Nyitva tart szombat este a BBTE viváriuma, valamint történelmi és ásványtani múzeuma is. 
 
Nyitva lesz a Múzeumok Éjszakájának egyik slágerhelyszíne, a kolozsvári Történelmi Múzeumhoz tartozó, főtéri patikamúzeum, amely gyógyszerésztörténeti érdekességekkel várja a látogatókat. A Néprajzi Múzeumban kortárs kerámiaművészeti tárlat, a Caolin tekinthető meg, az érdeklődők művészek és a kolozsvári képzőművészeti líceum tanárainak vezetésével a a kerámiaművészet gyakorlati oldalával is megismerkedhetnek. 
 
A Múzeumok Éjszakáján Kolozsváron nyitva tart a sétatéri Kaszinó Kulturális Központ, valamint a Szabók bástyája is, ahol kürtszóval, fáklyákkal és szász karneváli hangulattal várják este 21 órakor a látogatókat. 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21225
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.