Román filmpremierekben gazdag TIFF elé nézünk

A bukaresti prostituáltak, a rézműves romák, az újságírók, a majomemberek és a növénytermesztők viszontagságos életével is ismerkedhetünk az idei TIFF-en.
Hirdetés

A román filmgyártás legújabb alkotásait láthatja az érdeklődő közönség a június 2–11. között tartandó Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF ), azon belül is a Román Filmek Napjain (június 8–10.). A szervezők közleménye szerint mintegy 120 benevezett műből válogatták ki azt a 13 játékfilmet, illetve 14 rövidfilmet, amelyet a fesztivál műsorra tűz. Ezek közül öt játékfilmet világpremierként mutatnak be a hazai és külföldi filmes szakemberek jelenlétében.

  • Iulia Rugină Breaking News című filmjét először láthatja a közönség. A film főhőse (Andi Vasluianu) egy televíziós újságíró, akit egy gyári robbanás után azzal bíznak meg, hogy készítsen egy riportot a tragédiában elhunyt kollégája emlékére. Ekkor jön rá, hogy semmit sem tud róla.
     
  • Dan Chișu Aniversarea című filmjét szintén premierként láthatjuk Kolozsváron. A rendező hetedik alkotása az utolsó, amelyikben a 2016-ban elhunyt Mircea Albulescu szerepel. A film 94. születésnapját ünneplő nagypapa és a köréje összesereglett család emlékekkel és ellentmondásos beszélgetésekkel terhelt estéjét meséli el.


    Jelenet az Aniversarea című filmből

  • Az elsőfilmes Alexandra Bălteanu Vânătoare című filmjét San Sebastianban mutatták be elsőként, országos premierje azonban szintén a TIFF-en lesz. Három prostituált napját követhetjük nyomon, akik Bukarest közelében, egy híd alatt árulják a testüket.
     
  • A tisztázatlan státuszú Abháziában forgatott Testiculele lui Tarzan című dokumentumfilmet először láthatja a közönség a TIFF-en. Alexandru Solomon sci-fi jegyeket is magán hordozó rendezése egy tudományos kísérlet témáját járja körül, amelyet Sztálin utasítására végeztek a tökéletes munkás prototípusának megalkotására az ember és a majom keresztezésével.
     
  • A közönségre hárul a bírói szerep Claudiu Mitcu és Ileana Bîrsan közös dokumentumfilmjében, melynek címe Procesul. A világpremierként bemutatott alkotás a 25 évre elítélt, önmagát ártatlannak valló Mihai Moldoveanu sokak által vitatott esetét ismerteti.
     
  • Andrei Dăscălescu, aki a 2009-es TIFF keretében elnyerte az első filmeseknek járó díjat, a bezárt bányák megmentésével, illetve kulturális hasznosításával foglalkozó dokumentumfilmmel tér vissza Kolozsvárra. Címe: Planeta Petrila
     
  • A fotósként ismert Cosmin Bumbuț első filmes alkotása, az Ultimul căldărar egy kivándorlásra kényszerült romacsalád történetét beszéli el.


    Egy letűnőben lévő mesterség, a rézművesség áll a középpontjában az Ultimul căldărar filmnek
     

  • A kommunizmus idején gyakran felforgató tevékenységgel vádolt romániai filmklubok életét viszi vászonra a Camera obscura (r. Gheorghe Preda) című ismeretterjesztő film.
     
  • A Varză, cartofi și alți demoni (r.Șerban Georgescu) pedig abszurdba hajló humorral mutatja be a mezőgazdasági kisteremelők világát.
     
  • A Román Filmek Napjairól természetesen nem hiányozhat a jól ismert Radu Jude filmrendező, aki két filmet is elhoz a filmfesztiválra. A Țara moartă dokumentumfilm 1937–1944 közötti párhuzamos élettöredékeket tár fel archív fotók segítségével. A tavaly bemutatott Inimi cicatrizate / Sebhelyes szívek című nagyjátékfilmje, amellyel Max Blecher munkássága előtt tiszteleg, szintén látható lesz a TIFF-en.
     
  • Levetítik továbbá Adrian Sitaru Fixeur című filmdrámáját, ugyanakkor a mozikban nemrég bemutatott Călin Peter Netzer Ana, Mon Amour című pszichológiai drámáját.

A rövidfilmek és versenyfilmek teljes listája itt böngészhető.

Hirdetés