Ismét elláthatja polgármesteri teendőit Cătălin Cherecheș

A korrupcióval gyanúsított nagybányai elöljáró ugyan hatósági felügyelet alatt marad, de attól még gyakorolhatja az elöljárói jogokat.
Hirdetés

Visszatérhet a nagybányai városházára Cătălin Cherecheș polgármester, akit még tavaly korrupcióval gyanúsított meg az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), ezért előbb őrizetbe vették, majd hatósági felügyelet alá helyezték, és megtiltották, hogy ellássa polgármesteri teendőit.

A kolozsvári táblabíróság szerdán jogerős ítéletében helyt adott az elöljáró fellebbezésének, és törölte az alapfokon eljáró kolozsvári törvényszék ítéletéből a polgármesteri teendők ellátására, illetve a négy tanúval való kapcsolatfelvételre vonatkozó tiltást.

Mint arról beszámoltunk,  Cherecheșt még tavaly április 27-én vették őrizetbe többrendbeli vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt, és az előzetes letartóztatásban ülve nyerte meg toronymagasan a június 5-i polgármester-választást.

Ezért aztán rövid időre kiengedték a börtönből, hogy letehesse az esküt, ezt követően azonban Máramaros megye prefektusa felfüggesztette tisztségéből. Később az előzetesből házi őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá helyezték, ám megtiltották, hogy polgármesterkedhessen. Ezt a tiltást oldották most föl.

Hirdetés

A DNA szerint  Cherecheş 2014-ben felkért egy személyt, hogy vállalja el a Nagybányai Városi Labdarúgóklub elnöki tisztségét, és megígérte, hogy az önkormányzat finanszírozza a klubot, és az adósságait is kifizeti. Cserében saját maga részére visszakérte a klubnak folyósított összeg egy részét. Ennek nyomán 2015 márciusa és augusztusa között a polgármester 70 ezer lejt kapott. Idén április 14-én aztán  Cherecheş 400 ezer lejt kért, azt azonban kikötötte, hogy csak 30 ezer lejnél nem nagyobb részletekben kapja meg.

Cherecheş ugyanakkor azt állítja: több ízben is a saját vagyonából segítette ki a nehéz anyagi helyzetben levő klubot, a klubelnök pedig azért kereste fel az irodájában, hogy visszaadja a kölcsönként a klubnak folyósított pénz egy részét.
 

Hirdetés