Nincs jogsid? Traktort attól még vezethetsz

Legalábbis nem minősül bűncselekménynek, mert a traktor a bíróság szerint nem gépjármű.
Hirdetés
Nem minősül bűncselekménynek a traktor jogosítvány nélküli vezetése, sem a forgalomba be nem jegyzett traktor vezetése közutakon – mondta ki szerdai döntésében a legfelső bíróság. 
 
Az ezzel kapcsolatos beadványt a Temesvári Ítélőtábla terjesztette a testület elé, miután a Dettai Bíróság felmentő ítéletet hozott egy férfi ügyében, akinek forgalomba be nem jegyzett traktor vezetése és traktor jogosítvány nélküli vezetése miatt kellett az igazságszolgáltató testület elé állnia. 
 
A táblabíróság kérte a legfelső bíróságtól, tisztázza, hogy a mezőgazdasági vagy erdészeti célra használt traktor a gépjárművek kategóriájába sorolható-e, illetve hogy egy forgalomba be nem jegyzett traktor vezetése vagy traktor jogosítvány nélküli vezetése kimeríti-e a büntető törvénykönyv 1. bekezdése 334. és 335. cikkelye által tárgyalt bűncselekmények fogalmát. 
 
A legfelső bíróság szerdai döntése értelmében nem minősül bűncselekménynek a traktor jogosítvány nélküli vezetése, sem a forgalomba be nem jegyzett traktor vezetése közutakon. 
 
A Büntető törvénykönyv 1. bekezdésének 334-es cikkelye szerint a forgalomba be nem jegyzett gépjármű vagy villamos közutakon való vezetése egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A 335-ös cikkely szerint a gépjárművek és villamosok jogosítvány nélküli vezetéséért egytől öt évig terjedő börtönbüntetés róható ki. 

Hirdetés