Tüntetés Rotterdamban (Fotó: Dylan Martinez | REUTERS)
Diplomáciai csörte
Timi
2017. március 12. vasárnap, 13:00
A török népszavasásnak és a holland szésőjobboldali párt várható győzelmének egyaránt köze van a helyzet kialakulásához.

Kemény válaszlépéseket ígért Binali Yildirim török kormányfő vasárnap Hollandiának amiatt, hogy Hágában feltartóztatták Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját a rotterdami török konzulátusnál. A minisztert

nem engedték a külképviselethez, visszafordították a német határ felé.

Yildirim közleményében úgy fogalmazott: „állítólagos európai barátaink, akik minden alkalommal demokráciáról, szólásszabadságról és emberi jogokról beszélnek, ebben az esetben megbuktak a vizsgán. Az ehhez hasonló esetek segítenek abban, hogy közelről megismerjük igaz barátainkat és ellenségeinket” – tette hozzá.

A török kormányfő köszönetet mondott az ellenzéki pártok elnökeinek a kormánypárt iránt mutatott szolidaritásukért. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szombaton visszamondta összes külföldi programját. A török miniszterelnök rámutatott:

a történtek még jobban megerősítik országa egységét.

Sayan Kaya előzőleg Németországban az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazásról tartott nagygyűléseken vett részt. Miután Hága visszavonta a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgép leszállási engedélyét, Sayan Kaya autóval utazott Rotterdamba, ahol mindketten egy szombatra meghirdetett kampányrendezvényen szólaltak volna fel.

A családügyi minisztert a török konzulátustól 30 méterre állították meg a rendőrök, és a konvojt a holland rendőrség kísérte vissza a német határhoz. Fatma Betül Sayan Kaya végül vasárnap a Köln-Bonn repülőtérről különgéppel utazott haza Isztambulba.

A török külügyminisztérium szombaton bejelentette, „biztonsági okokból” elzárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratait és kijáratait, de hasonló intézkedéseket hoztak a holland ügyvivő és a főkonzul rezidenciájánál is. A tárca közlése szerint bekérették a külügyminisztériumba a holland ügyvivőt, és közölték vele:

„egy ideig” nem kívánatos, hogy a nagykövet visszatérjen állomáshelyére.

Vasárnapra virradóra a rotterdami török konzulátus előtt zajló tüntetést a holland hatóságok vízágyúkkal és lovasrendőrökkel oszlatták fel.

Rotterdam polgármestere, Ahmed Aboutaleba szombaton szükségállapotot rendelt el a török-holland diplomáciai viszály kapcsán kezdőtött tüntetések miatt. A helyi hatóságok arra hivatkozva osztlatták fel az ezerfős tömeget, hogy a török megmozdulások kiélezik az amúgy is erős társadalmi-politikai feszültségeket a holland választások előtti napokban – írja az Index.hu. Az egyik tüntető Hollandia isztambuli konzulátusának tetejére felmászva letépte a holland zászlót, hogy Törökország zászlaját tűzze a helyére.

Erdogan azt nyilatkozta a helyzettel kapcsolatosan, hogy

a hollandok, a németekhez hasonlóan, náci maradványok.  

Az ügy háttere, hogy Törökországban alkotmányos népszavazással terjesztenék ki Recep Tayyip Erdogan elnök jogköreit, és ezért Nyugat-Európában is kampányba kezdtek, mivel jelentős az itt élő török állampolgárok száma. Ráadásul Hollandiában az is kiélezi a hangulatot, hogy a közelgő parlamenti választásokon az előrejelzések szerint a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali Geert Wilders Szabadságpártja győz.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20122
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.