március 8.
fsandor
2017. március 8. szerda, 11:44
Elindult a NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom kampány.

NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom címmel indít tájékoztató kampányt március 8-án az RMDSZ Nőszervezete.

„Az RMDSZ Nőszervezete a nemzetközi nőnap alkalmából idén, lemond a virágról, ehelyett, számos közéleti személyiséget megszólaltatva, az erdélyi magyar társadalomban sajnos még tabutémaként kezelt nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet, és »csak« annyit vár el mindannyiunktól, hogy váltsuk meg a világot”.

A kampány célja az, hogy elsősorban tájékoztasson egy létezi és súlyos társadalmi jelenségről, hosszú távon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által megváltoztatni az ezzel kapcsolatos mentalitást.

A Nőszervezet közleménye hivatalos adatokat idéz: Romániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt, Európában átlagosan minden 3. nőt élete során ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás, minden második nőt ért már szexuális zaklatás, húsz nőből egyet megerőszakoltak, Romániában minden évben több mint kétszáz nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.

„Az RMDSZ Nőszervezete most vélte elérkezettnek a pillanatot, hogy az erdélyi magyar nők számos más problémája mellett, mint a gender gap vagy akár a politikai képviselet hiánya, a nemzetközi figyelmet is kihasználva, ezt a kérdéskört is előtérbe helyezze”.

A most elindult kampány keretében ezért olyan figyelemfelkeltő akciókat terveznek, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez.

Ezen kívül a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények (parlament, kormány, igazságszolgáltatás, szakintézmények, önkormányzatok) mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját.

A kampány videói megtekinthetők az RMDSZ Nőszervezetének Facebook-oldalán.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20032
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.