Sértőnek tartja és lecserélné a román himnuszt egy román akadémikus

Mert korszerűtlen, szomorú, és passzív színben tünteti fel a román nemzetet.
Hirdetés

Ilyen is van: egy Kolozsváron élő román kutató, Adrian Toader sértőnek tartja a román nemzetre nézve az ország jelenlegi himnuszát, ezért annak lecserélését szeretné.

Ennek érdekében csütörtökön a parlamenthez, a kormányhoz és az elnöki hivatalhoz is levelet intézett, amelyben különbizottság felállítását követeli a himnusz lecserélésére.

Emellett a jelenlegi téli időpont helyett más napon ünnepelné az ország nemzeti ünnepét, valamint a haditengerészet napját is.

Toader úgy véli, a himnusznak túl szomorú a szövege.

„Olyan himnuszra kellene lecserélni a jelenlegit, amely nem válik elavulttá a politikai rendszerek változása nyomán. A román kulturális élet reprezentatív képviselői közül többen – például Andrei Pleşu író, Horia Moculescu és Marius Ţeicu zeneszerzők, Cristian Petru Bălan akadémikus vagy Dan Toma Dulciu irodalomkritikus – is a romén nemzeti himnusz lecserélésének a szükségességét hangoztatták, azon egyszerű oknál fogva, hogy a dallama szomorúságot sugall, a szöveg pedig nem válik a dicséretünkre, sőt sérti, lejáratja a román nemzetet, sőt újabban megsérti az EB ajánlásait” – mondta Toader.

Toader szerint az Ébredj, román! című hazafias dalnak megvolt a maga helye 1848-ban, azonban most, a románok emancipálódása nyomán idejétmúlt, és sokak számára sértő is lehet. Ezt a közelmúltbeli utcai tüntetésekkel próbálta alátámasztani, amelyek szerinte azt támasztják alá, hogy a nemzet igenis ébren van, és képes kiválasztani, illetve meghatározni a saját jövőjét.

Hirdetés

Emellett azt is kifogásolja, hogy a himnusz csak a román nép latin eredetét hangsúlyozza, a dák gyökereket figyelmen kívül hagyják.

A szöveg ráadásul szerinte sérti az Európai Bizottság 200/43-as direktíváját, amely tiltja a vallási alap megkülönböztetést, mivel a muzulmán törökökre „a barbár félhold” szövegrésszel utal.

Toader arra is hivatkozik, hogy a 40-es évek fasiszta legionárius mozgalma is előszeretettel használta a dalt rendezvényein.

Az 1956-ban Medgidián született Adrian Toader 1979-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol 1998-ban a Santa Monica College-ben szerzett természettudományi diplomát. Ezt követően Kolozsvárra költözött, és a hegyvidékek fenntartható fejlesztése, illetve az élelmiszer-minőség menedzsmentjének témakörében folytatott mesteri tanulmányokat. 2012-ben a kolozsvári állatorvosi egyetemen doktorált az állatok táplálkozásának bioökonómiai vonzatainak témakörében.

Hirdetés