Busted!
béel
2017. február 13. hétfő, 09:11
Rongálás miatt indulhat eljárás ellenük, de az alkotások megmentése érdekében is mozgalom indult.

Elfogta a helyi rendőrség azokat a kolozsvári fiatalokat, akik összegrafitizték a Fellegváron álló, a román nemzet hőseinek emléket állító keresztet.
Mint ismeretes, az elkövetők a híres brit graffitis, Banksy stílusában rács mögött ábrázoltak több román politikust – zömmel a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjait, de Victor Ciorbea ombudsmant és Traian Băsescu volt államfőt is megörökítették – a büntető törvénykönyv módosítása miatt közel két hete tartó tiltakozássorozat apropóján.

Marcel Bonţidean, a kolozsvári helyi rendőrség elmondta, a két fiatal elkövetőt szombaton késő este, fél tizenkettő körül érték tetten a helyszínen, amikor arra készültek, hogy újabb graffitiket fessenek az emlékműre.

A két fiatal ellen rongálás miatt indulhat büntetőeljárás, büntetésük három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztés vagy bírság lehet.

Ugyanakkor a graffitik megmentése érdekében vasárnap internetes petíció indult útjára, amely szerint a  jelenlegi korrupcióellenes tüntetések, amelyek a legnagyobb szabású megmozdulások a romániai társadalomban az utóbbi évtizedekben, rendkívüli módon manifesztálódtak a közterületen, ám ennek elpusztítása küszöbön áll. Érvként megjegyzik: a berlini falra felfestett graffitik is rongálásnak minősültek, azonban mégis védettnek számítanak, mivel sorsfordító történelmi események vizuális megnyilvánulásai.
 

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.