szabot
2017. február 3. péntek, 19:00
Egyszerre dühös és vidám idősek és fiatalok követelik péntek este is a Btk szigorát enyhítő rendelet visszavonását. 22 órakor országszerte mintegy 300 ezren.

Negyedik este vonultak utcára a civilek a kedd éjszakai, első felháborodásból ekövetett tüntetések után. Kolozsváron ma este hétkor ismét több ezer ember skandál és ugrál a Főtéren táblákkal és zászlókkal felszerelkezve.

Folyamatos a duda- és a füttyszó tiltakozásképp az ellen, hogy a kormány részben kivette a hivatali visszaélést a btk hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel. És folyamatosan érkeznek az emberek százával a tér négy sarka felől.

Arról, hogy emellett még milyen huncutságokat rejtett el a kormány a kedd este, előzetes bejelentés nélkül meghozott sürgősségi rendeletében, itt írtunk részletesebben.

összesen: 35 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
Finálé

Egységes skandálás már nem nagyon alakul ki, csak a dobok verik az ütemeket, utolsókat tülkölnek a drukkerdudák.

Kisebb csoportokban beszélgetnek és búcsúzkodnak az emberek, búcsúzunk mi is az olvasóktól. Igyekszünk hamarosan képekkel visszatérni. Jó pihenést mindenkinek, hétvégén még szükség lesz a protesztenergiákra!

Nem adjuk fel, holnap folytatjuk!

- hangzik az egyik gyorsan terjedő, késő éjszakai rigmus, ami nagy tapssal átcsap a rendelet visszavonását követelő szlogenekbe. Már csak pár százan maradtak a téren.

Egyesek teával, mások energiaitallal a kezükben

igyekeznek kitartani a végsőkig, bár már van olyan is, aki felírta a hátára: "Már fájnak a lábaim, Dragnea, meddig kell még járjak tüntetni?"

 

Az Unió utcai saroknál kanyarodik vissza

a párezres kitartó tömeg a Főtérre folyamatos duda- és dobszóra. Fellélegezhetsz, Monostor, ma éjszaka már nem látogatunk meg. Szép álmokat!

A Blériot ablakából skandálja ki pár fiatal,

hogy ne üljetek a melegben, mert meglop a PSD. "Visszavonást! Visszavonást!" - válaszolja az elhaladó tömeg, amelynek eleje már a Főtér sarkán ugrál.

Két-három ezer fő kanyarodott a prefektúra elé

 Skandálás és ugrálás nyomatékosította a felháborodást a kormányhivatal előtt, amelyet ezúttal is szoros csendőrsorfal védett. A párezresre csappant menet a Magyar utcán indult vissza a Főtér irányába, nehogy a központnak ez a része véletlenül kimaradjon a mai buliból.

A csendőrök a Marasti negyed felé vezető sávot tették szabaddá a tömegközlekedés számára.

Eloszlott a tömeg a Főtérről

 A tüntetők zöme hazaindult, egy kisebb menet elindult a Deák Ferenc utcán. Ez az utóvéd jelenleg a román színháznál tart.

Mintegy 300 ezer tüntetőnek van tele a hoții-pője
A hírcsatornák és a portálokegymástól eltérő módon ismertetik a részvételi adatokat. Ezúttal a Hotnews 21–22 órai adatait szemlézzük, mely szerint:
 • Bukarestben 130 ezren
 • Kolozsváron 30 ezren,
 • Temesváron 25 ezren,
 • Nagyszebenben 18 ezren,
 • Iașiban 15 ezren,
 • Konstancán 13 ezren,
 • Craiován 10 ezren,
 • Aradon 5 ezren tüntetnek.

  * a címben szereplő hoții-pő magyar tüntetők zseniális szójátéka.  
Dragneát a szamosújvári börtönbe küldő,

illetve bújkáló Ceausescuként azonosító táblával állnak be a Digi24 hírtévé élőben bejelentkezni készülő riportere mögé.

Don't panic, organise! - üzenik a tévénézőknek egy halas táblával.

Egymásra találtak az afrikai és az európai dobok

a tér közepén, majd a korcsolyapálya felé indultak a szellősebb részhez, hogy azok is férjenek fel a térre, akik még az úttesten, illetve a Jókai utcában állnak.

Kevesen követik őket, még mindig a Conti előtt a legintenzívebb abuli és a tiltakozás, miközben a tér egyik fele kiürült. Több ezren indulnak haza a Deák Ferenc utcán és a Monostor felé.

A tér közepén a himnuszt éneklik ünnepélyesen,

miközben sok százan indulnak haza a szélekről. A Conti / New York szálló előtt azonban még intenzìven skandál, dobol és ugrál sokezer ember úgy, hogy a tömeg vége még nem látszik a Jókai utcán.

Zúg az ütemes "Abrogare", miközben egy csoport dobos megérkezik a tér közepére. Egy másik csoport a Deák Ferenc utca felőli részen veri a dobokat, alakul az éjszakai fieszta.

Újra megtelt a Főtér,

bár még nem mindenki ért ide a Jókai utcából. Rögtönzött szónoklatok után ugrál es dudál az egész tér.

Két helyi rendőr és egyre több tüntető figyelmezteti folyamatosan a többieket, hogy ne álljanak fel a Mátyás-szobor talapzatára, mert az műemlék. Ezt mindenki békésen tudomásul veszi, és alkalmazkodik.

Visszaért a tömeg a Főtérre,

legalábbis az eleje. De még korán van, bárhova alakulhat a buli. Sokan a járdákra húzódnak fel, így élvezik ki a tüntetés puszta mérete által sugárzott energiát.

A Béke térre kanyarodott a békés tömeg

A tüntetők dudáira az Unió utcán álldogáló trolik sofőrjei ütemes tülköléssel kontráznak. A zsigeri "Tolvajok! Tolvajok!"-tól és a "Kitartunk! Nem adjuk fel!"-től visszhangzik a Petru Maior utca.

(Ha valakinek nehézséget okoz követni az útvonalat az utcanevek alapján, bátran hívja segítségül a Google Térképet.)

Az Unió utca felé kanyarodunk

 Miközben feltűnik az Uniótól seítséget remélő tábla is a kolozsvári menet elején. Úgy tűnik, maegész este a belvárost blokkoljuk, legalább oszlik kicsit innen a kipufogógáz az esti csúcs után.

"LE A TOLVAJOKKAL!" - vetíti valaki az Emil Isac utca bérpalotáinak falára.

Másfél évesnek tűnik

a legfiatalabb kolozsvári tiltakozó, aki időnként saját lábán vonul. Firea állítólag megbírságoltatná azokat a szülőket, akik gyerekestül tüntetnek - mekkora kétszínűség!

A menet a magyar színház felé vagy a polgármesteri hivatal elé tart, teljesen elfoglalja a Baritiu utcát, a vége még be se fért.

A részvételi adatok városokra leosztva
Az Adevărul összesítése szerint jelenleg ennyien tüntetnek a nagyobb városokban:
 • Bukarestben 40 ezren
 • Kolozsváron 20 ezren,
 • Temesváron 10 ezren,
 • Nagyszebenben 14 ezren,
 • Brassóban 8 ezren,
 • Konstancán 6 ezren,
 • Iașiban 5 ezren,
 • Szucsáván 5 ezren,
 • Nagybányán 3 ezren,
 • Galacon 3 ezren,
 • Ploieștien 3 ezren,
 • Bákón 2 ezer 5 százan,
 • Gyulafehérváron 2 ezren,
 • Szatmárnémetibe 1 ezren,
 • Besztercén 1 ezren,
 • Zilahon 800-an,
 • Aradon 700-an.  
"Már fájnak a kezeim"

tartja a magasba egy jó erőben lévőnek tűnő fiatalember. Kétéves táblát reciklált, a másik oldalán Pontát küldi el.

I refuse to eat this bullshit

 Nem ez az egyedüli angol felirat, már két napja megjelentek Kolozsváron. "2017 # 1947" - üzen egy másik tábla nemzetközi forgalomban lévő nyelven a nagyon is hazai kontextusról.

Új parazitát fedeztünk fel

- hirdeti vélhetőleg orvosis diákok táblája: Coruptus dragneanus, Coruptus grindeanus. Egyelőre rezisztensek a tüntetésekre.

összesen: 35 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19430
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.