szabot
2017. február 2. csütörtök, 19:20
Felháborodott civilek követelik a btk-módosítás visszavonását. Kolozsváron szinte annyian vannak a Főtéren, mint tegnap este.

Harmadik este vonultak utcára a civilek a kedd éjszakai, első felháborodásból ekövetett tüntetések után. Kolozsváron este hétkor már többezer ember énekel, skandál, ugrál a Főtéren. Rengeteg a tábla és a zászló, folyamatos a duda- és a füttyszó tiltakozásképp az ellen, hogy a kormány részben kivette a hivatali visszaélést a btk hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel.

Arról, hogy emellett még milyen huncutságokat rejtett el a kormány a kedd este, előzetes bejelentés nélkül meghozott sürgősségi rendeletében, itt írtunk részletesebben.

összesen: 41 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
Holnap hétkor!

- hangzik még fel párszor, majd a tömeg kisebb beszélgető csoportokra oszlik, és lassan mindenki hazaindul.

Főtéri ugrálással ünnepli magát

az a pár száz fő, aki megállt itt búcsúzkodni. Megérdemli, legalább 15 km-t gyalogolt az ország és a saját egészsége érdekében. Kap egy dicsérő rundot és tapsot a csendőrség is.

Próbál valaki egy holnap hét órára hívó szlogent ismételni, de nem tapad. Gyorsan apad a tömeg, már csak pár tucatnyian ismétlik át a ma este szlogenjeit.

Kitartunk!

- igérik maguknak a tüntetők, ahogy a Béke térre érnek, és még futja egy sorozat megmentésre is az erejükből. A dobosok dobják fel a sereghajtókat, akik már elérték közben a Jókai utcát. Ez mindigis az egyik legjobb akusztikájú uta volt, most is visszhangzik rendesen.

A kórházaknál azért ne ordítsuk azt,

hogy Gyertek ki a házakból - figyelmeztet egy férfi a menet és a Mikó utca elején. A többiek egyetértő nevetéssel fogadják.

Alig ezren lehetünk, a diákok közül sokan felkanyarodnak a Mikó kerti bentlakásokhoz.

Megint a Monostori útiakat hívjuk utcára,

ahogy ereszkedünk a városközpont felé. Persze nem jönnek, és a menetelők közül is egyre többen fáradnak el. Egyesek a benzinkút boltjában szeretnének új erőre kapni.

Egy-egy taxis biztató tülkölése azért vissza tudja hozni a tömeg hangját és lelkesedését.

Románia, ébresztő!

De csak a Mező utca ébred. Sokan fotóznak, videóznak az ablakokból, páran mosolyogva integetnek a kábé kétezer fősre olvadt tömegnek. Vajon a többi lakó a dobosokat vagy Dragneát szidja?

A szerencsejátékosok is velünk vannak,

vigyorogva integetnek az Izlazului utcai lebujok előtt. Ugrálva pihenünk a Winmarkt előtt.

Kolozsvár szolidáris Bukaresttel

- harsogja az utca, bármi is történjék most ott. És természetesen "Együtt megmentjük az egész Romániát!", miközben dobszóra rákanyarodunk az Izlazului utcára. Következik a Mező utca, amit még fel kell ébreszteni.

Jó ritmusban, szinte erőltetett menetben

ereszkedett be pár ezer ember a Monostori úti felüljáró alá, majd mászta meg a Primăverii utcát. "Vonjátok vissza, majd húzzatok el!" - zúg egyre hangosabban. Egyre jobb a tapadása ennek a szlogennek.

Bukarestben 70 ezren az utcákon

A román himnuszt énekelték a tüntetők Bukarestben, a Győzelem (Victoriei) téren este tízkor. A fővárosi csendőrség becslése szerint körülbelül hetvenezer ember lehetett ebben az órában a kormány épülete előtt. A tömegben egyrészt a román himnusz szövegét tartalmazó, másrészt a csendőrség által terjesztett, nyomtatott lapokat osztogattak, ez utóbbiak révén békés tüntetésre és a konfliktusoktól való elhatárolódásra kérték az embereket.

A résztvevők olyan feliratokat emeltek a magasba, mint: „Nem tudjátok az összes nemzedéket megvásárolni”, „Románia – jogállam”, „A DNA vigyen el titeket”, „Erőszakmentességet! Ne bántsátok a csendőröket”. A tiltakozók zászlókat lengetnek, sípokat fújnak vagy dobolnak.

Az ország számos városában szintén nagy tömegek tüntetnek a Btk.-t módosító kormányrendeletek ellen. Temesváron, Kolozsváron több mint húszezer, Nagyszebenben több mint tízezer ember vonult fel a főutcákon, Nagyszebenben az ALDE városi szervezetének elnöke lemondott tisztségéből a tüntetőkkel való szolidaritása jeléül – írja az Agerpres.  

Újabb mentő száguldott át

a megcsappant tömeg lelkes tapsa közepette a Monostori út tetején. 2-3 ezer fő menetel lelkesen a legnépesebb lakótelepre, már hívják is utcára az itteni tömbházak lakóit.

De gyanítható, hogy itt még többen fognak lemorzsolódni, ha épp útba esik a lakásuk. A skandálás és dobolás mindenesetre megy ezerrel.

Szivárognak haza is

pár százan a Béke tér felé, a Sétatér felé. A Mikó utca sörgyár felőli végén kitör közben egy újabb fieszta.

Villámgyorsan szétválik a tömeg

egy mentőautó előtt a Monostori úton, tapsvihar közepette hajt tovább.

Hívjuk Chuck Norrist,

ha nem vonjátok vissza a rendeletet! - fenyeget egy jó nagy tábla, egy apró pedig egyszerűen Ghita után küldi Dragneát. Egy színes panó az EU-tól remél segítséget, mert épp rabolják el Romániát. 

Kolozsvár nem kér kegyelmet - zúgja a tömeg a zsigeri "Tolvajok! Tolvajok!" szünetében.

Lelkes tapssal nyugtázták a tüntetők,

hogy ma nem fogjuk rövidre: irány a Monostor lakótelep!

Változást remélő ugrálással pihen meg

 pár ezer ember a polgármesteri hivatalnál. A dobok mellett a környéken dekkoló trolik dudái adják hozzá a ritmust.

Rovásírással üzent Bukarestnek Székelyudvarhely

Az udvarhelyi tüntetésen volt székely zászló, sok magyar és román nyelvű felirat, George Orwell-idézet, rovásírású tábla egyaránt. Körülbelül 250-300-an gyűltek össze a Márton Áron téren. A székelyek az országgal vannak, és hatálytalanítást követelnek! – olvasható az egyik felirat. 

 

Gyergyószentmiklóson hatvanan tüntettek

Csendes, békés tüntetésre gyűltek össze Gyergyószentmiklóson az emberek. Gyertyákat gyújtottak és három nyelvű feliratokat tartottak a magasba.

A Székelyhon beszámolója szerint többnyire fiatalok, vagy középkorú baráti társaságok alkották a „tömeget”. Az akció mintegy egy órán át tartott, és spontán módon szerveződött, mivel senki nem kért rá területfoglalási engedélyt.   

Ma van a legmelegebb

az elmúlt három este közül, és ez érezhető az egyre felszabadultabb, karneváli hangulaton. A tömeg tapsorkán közepette engedett át egy szirénázó mentőautót a Főtéren, miközben a Monostor felé halad az Unió utcán.

Tömegközlekedés természetesen nem működik a kelet-nyugat vonalon, mindenki gyalog jár, mint a tüntetők.

Zeng az egész Bocskai tér

attól, hogy „Uniți salvăm toata România!” és hogy „Vigyen el a DNA!” A menet rákanyarodott a Magyar utcára, és óriási ugrálást rendez a prefektúra előtt. Indulás a Főtérre!

összesen: 41 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19367
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.