Üdv Romániában! | Fotók: Szabó Tünde
Nincs kegyelem
szabot
2017. február 1. szerda, 18:15
Az 1989-es forradalom óta nem volt ekkora tömeges megmozdulás az országban.

Ismét utcára vonultak a civilek a tegnap éjszakai, első felháborodásból ekövetett tüntetések után. Kolozsváron este hatkor pár száz, Bukarestben már ötezer, Brassóban, Temesváron 800, Nagyváradon, Jászvásáron 500-500 fő tiltakozik az ellen, hogy a kormány részben kivette a hivatali visszaélést a btk hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel.

Arról, hogy emellett még milyen huncutságokat rejtett el a kormány tegnap este, előzetes bejelentés nélkül meghozott sürgősségi rendeletében, itt írtunk részletesebben.

összesen: 35 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
Andrei Pleșu tüntetésekről, gazember kormányról, szavazópolgárokról

Pleșu az Adevărul blogplatformján reagált a viharos eseményekre. Imígyen (a teljes szöveget közöljük):

Úgy érzem, polgárként a következő nyilatkozatot kell tennem:

1. Annak alapján, amit eddig láttam és hallottam, úgy gondolom, ez az első alkalom, hogy egy román kormány tagjai, élükön a miniszterelnökkel, osztályismétlők módjára gondolkodnak, félanalfabétákként beszélnek és gazemberekként viselkednek. Nem nagy gazemberek, mert a nagy gazemberek sajnos történelmet írnak. Nálunk kis gazemberekről van szó, akik csak lakótelepi manőverekre képesek.

2. A pátosszal ismételgetett mentség – az elsöprő választási győzelemé – becsapás, mint minden egyéb: az összes választópolgár közül 18% szavazott bizalmat a PSD–ALDE koalíciónak. Vagyis 3 milliónál kicsit többen, a 18 millióból. A többi csupán utálatát fejezte ki a távolmaradás által. Akárhogy is van, 18% nevében nem lehet autoriter módon kormányozni és nem lehet egy egész ország idegeit borzolni.

3. Gratulálok azoknak, akik azonnal reagáltak, kimentek az utcára, elviselték az összeesküvés-elméletek szakértőinek és néhány okoskodó módon ostoba fizetett újságíró otrombaságait, na meg azét az öreg milicistáét, aki szerint a fegyverek bevetése a rend helyreállításának demokratikus módszere.

 
Kolozsváron lassan vége a „bulinak”

Bár azok a dobosok, aki az alaphangot ma megadták, még mindig verik az ütemet annak a pár száz tüntetőnek, aki 4 és fél óra után még mindig kitart.

A harangláb talapzatánál, a pártok székházának közelében az ad egy ideig újabb lendületet a skandálásnak, hogy Bob Radulescu jelzi: Bukarestben könnygázzal oszlatják a tüntetőket.

Már csak 100-200 ember marad, mindenki búcsúzkodik. A tér ismét csendes. 

  

Kezd eldurvulni a helyzet Bukarestben

Bukarestben 21 óra körül mintegy 125 ezer résztvevőről számoltak be a hírügynökségek. Mivel a tüntetést hivatalosan 22 óráig engedélyezték, a csendőrség arra szólította fel a tömeget, hogy mindenki induljon haza. Az agresszívebb tüntetők kövekkel teli PET-palackokat, petárdákat dobáltak a kormányépület udvarára. A békésen tüntetők erőszakmentességre szólították fel a hőzöngőket.

Egy körülbelül tízfős csoportosulás folyamatosan petárdákat, füstgránátokat  robbantott, amire válaszként a csendőrök könnygázt vetettek be. A csendőrség folyamatosan szorítja ki a tömeget a Victoria-térről, de a futballhuligánoknak kinéző, petárdákkal, füstgránátokkal alaposan felszerelt fiatalok tovább dobálóznak.

Amerika, Kanada és négy EU-tagállam közösen mosott be a román kormánynak

Románia hat partnere – Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok – kéri Románia kormányát, hogy ne akadályozza a korrupcióellenes harcot – derül ki a külképviseletek által az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményből.

„Mi, Románia nemzetközi partnerei és szövetségesei, mélységes aggodalmunkat fejezzük ki Románia kormányának 2017. január 31-e éjszakai akciójával kapcsolatban, amely aláásta Románia tíz évi, jogállamiságra törekvő és korrupcióellenes lépéseit” – olvasható az angol nyelvű közleményben.

Az idézett dokumentum szerint a vitatott rendelkezések veszélyeztetik Románia partnerségi kapcsolatait.

Az aláírók szerint a kormány akciója szembement az igazságszolgáltató testületek, a civil társadalom hiteles szereplői és a román állampolgárok egyhangúlag megfogalmazott véleményével és „nem tesz mást, mint súlyosan csorbítja Románia pozícióját a nemzetközi közösségben, kockáztatva a közös, az Európai Unió és NATO alapelvein nyugvó partneri viszonyokat”.

„Reméljük, hogy Románia kormánya visszafordítja ezt a szerencsétlen folyamatot” – teszi hozzá a közlemény, amely szerint ha valóban szükség van a vitatott törvénymódosításokra, ezeket csakis az összes érintett fél meghallgatásával, hiteles és megalapozott folyamat eredményeképpen lehet meghozni.

Az aláírók között lévő uniós országok képviselői az Európai Bizottság Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusára figyelmeztetnek, amelynek keretében a közelmúltban újabb jelentés látott napvilágot. Az aláírók emlékeztetnek, hogy a jelentés szerint a korrupcióellenes harcot nem szabad leállítani, ellenkező esetben a mechanizmus lezárása nem történhet meg.

A nyilatkozat EU-tagságú aláírói remélik, hogy Románia olyan utat fog bejárni, amely lehetővé teszi az Európai Bizottságnak, hogy lezárja az ellenőrzési mechanizmust – derül ki a közleményből.

Meglepetés: az RMDSZ még nem tudja, megszavazza-e a bizalmatlansági indítványt

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt nyilatkozta szerdán, hogy azok, akik kezdeményezték a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, nem kérték a szövetség támogatását, és arról, hogy megszavazzák-e, majd „a megfelelő pillanatban” döntenek – írja az Agerpres.

„Nem ismerjük az indítvány szövegét. Nem kérték támogatásunkat az indítványhoz. Nem kerestek, majd döntünk a megfelelő pillanatban. (...) Még nincs itt a megfelelő pillanat” – jelentette ki a parlamentben az RMDSZ szövetségi elnöke.

Alig várjuk, hogy jöjjön el az a bizonyos megfelelő pillanat.

Sepsiszentgyörgy sem alszik

Háromszék fővárosa eddig jobbára autonómiapárti, kisebbségi jogvédő tüntetéseken látott nagyobb tömeget az utcán. A kormány ámokfutása azonban a derék székelyeket is utcára vitte. A tömeg az alábbi fotón (MTI/Veres Nándor) épp a prefektusi hivatallal „néz farkasszemet”:

Országszerte 300 ezren tüntetnek

A forradalom óta nem volt ekkora megmozdulás az országban. A Digi24 hírtelevízió számítása szerint 300 ezren vannak az utcákon: 150 ezren a fővárosban, 35 ezren Kolozsváron, legalább 20 ezren Temesváron és Nagyszebenben. 

Ritka alkalom: nem fér el a tömeg a Főtéren

Az úgynevezett római kori romokat fedő üveglap most először nyert értelmet: pódiumként szolgál a dobosoknak.

A „buli” a Mátyás-szoborcsoport előtt folytatódik, így többen befértek a térre. De még így is sokan a Jókai utcában rekedtek. Legalább három, különböző jelmondatot skandáló, kompakt csoportot lehet elkülöníteni. Időközben vészesen fogy a forraltbor a korcsolyapálya mellett.  

Visszatér a tömeg a Főtérre

A tömeg folyamatosan apad, de még így is tele a Főtér, sőt a Jókai utca is. Útközben ismét robbant egy petárda, csendőr ezúttal sem látta. Legfeljebb a Zama étterem szolgálatos pincére, aki a munka mellett is megtalálta a tiltakozás módját:

Ismét petárdáznak, ezúttal a városháza mellett

A legutóbbi petárda tudósítónktól alig pár méterre robbant, a polgármesteri hivatal oldalbejárata mellett. Csendőrők éppen nem voltak a közelben. Az elkövetők tréningnadrágos suhancok, talán focidrukkerek.

Sokan indultak el a Főtérről a Monostor felé

Mind a román színháznál, mind a Főtéren sokan váltak ki a menetből, és szállingóztak el, de így is több ezren vonulnak a Monostor lakótelep irányába.

 

Majdnem betörték a prefektúra ablakát

Hoppá, egy teli PET-palackot hajított valaki a prefektúra ablakának, mire a tömeg felzúgott: „Erőszak nélkül!”. 

Percek óta vonul a tömeg a prefektúra előtt. Az eleje most érhette el a Főteret, de a vége nem látszik. Az autós forgalom gyakorlatilag teljesen leállt, a várakozó sofőrök – még a helyi közszállítás buszvezetői is – bátorítólag dudálnak.

 

Van még kérdés?

Az egyik bank épületében túlórázó két alkalmazott azt a feliratot tartja az üvegfalon keresztül az elvonulók felé: „Altă întrebare? Mai bine între bare!”.

Ez utalás Florin Iordache arrogáns megnyilvánulására, mellyel az újságírók  kérdéseit hárította a tegnap esti sajtótájékoztatón. Ekkor jelentette be a btk-t módosító rendelet elfogadását, ismertette tartalmát, és tagadta, hogy azt egyes korrupció miatt elítélt vagy gyanúsított politikusokra szabták.

Mém is született arról, ahogyan a „Van-e még kérdés?”-sel passzolja az újságírók kérdéseit, szám szerint 24-szer. 

Nagy és vidám hangzavar uralja a Magyar utcát

A központ felé tartva, a Magyar (21 Decembrie)  utcán mind az öt közlekedési sávot elfoglalták a tüntetők. Folyamatos a dudaszó, a fütyölés, a kolomphang. Lábosokon verik a ritmust. Röhögések és felháborodott szlogenek keverednek. A menetbeli dudákra a trolik között várakozó autók barátságos tülköléssel felelnek. Nagy és vidám hangzavar uralja a Magyar utcát. 

Nagyon sok a fiatal a kolozsvári tüntetésen

A harmincasok mellett a huszonévesek vannak a legtöbben. 

Hosszú sorban állnak a buszok, trolik

Mindkét irányba hosszú sorokban állnak a buszok, trolik. Személygépkocsik viszont csak elvétve tűnnek fel. Valószínűleg a rendőrök visszafordították az autósokat az északi-déli tengelyen. Óriási az ismét kompakt egészet alkotó tömeg, legalább negyed órája vonul át a körforgalmon, de még mindig nem látszik a vége. 

Többen petárdáznak a tömegben

Ismét petárdák robbantak a központ felé tartó menetben, ezúttal a Mărăști piac környékén. A tüntetők felháborodva fogadták, senkinek nem tetszik. Több tábla is erőszakmentességre szólít fel. Úgy tűnik, ezt nem mindenkinek sikerül betartani.  

Petárda keltett némi riadalmat a Profi előtt

A pukkanásból ítélve bazi nagy petráda robbanhatott a Profi áruház előtt. Füttykoncert követte.

 

Karneváli hangulat a megyei könyvtár előtt

Tudósítónk szerint óriási buli bontakozott ki az Octavian Goga megyei könyvtár előtt, ahol dobokkal törzsi ritmusokat vertek, a tüntetők pedig táncra perdültek. Emiatt kicsit kettészakadt a menet, hiszen az eleje a Mărăști téri körforgalom felé tartott, míg a derékhad a könyvtár előtt bulizott a dobok ritmusára. 

„Le Ciordachéval!”

A vonulók kreativitásának visszaadásához műfordítókká kellene válnunk. Szlogeneikkel egyszerre utalnak Liviu Dragnea bajuszára, melyet reggelre szívesen leborotválnának, illetve arra, hogy itt az ideje, hogy a PSD-elnök is íróvá váljon, azaz gyarapítsa a „börtönakadémikusok” számát.

Több táblán az olvasható:  „Le Ciordachéval!” (Florin Iordache igazságyügyi miniszter és Victor Ciorbea ombudsman közös fantázianeve). Sokan szidják ugyanakkor az Antena 3 hírtelevíziót, mely nem túl korrekt módon tudósít a kormány- és PSD-ellenes megmozdulásokról.

Kukába a kormánnyal

Error messsage

összesen: 35 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19306
Amint az várható volt, a szövetség 33+10 tulipánossal vág neki az európai parlamenti választásoknak.
Miért is van az, hogy annyi ön- és közveszélyes tragacs gurul a mioritikus haza közútjain? Az ember elolvassa a cikket, és örökre elmegy a kedve a használt autóktól.
Az abszurditás határát már rég túllépte ez az ügy, de még mindig lehet fokozni.
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
A századik válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs passzaiból születtek a horvátok elleni gólok.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.