We Are Family
pazs
2017. január 28. szombat, 13:20
A kitüntetettek között – a szövetség volt elnöke és leköszönő ügyvezető elnöke mellett – vannak korrupciós vádakkal elítélt politikusok is. Videóval!

Huszonkilenc személyt és egy intézményt tüntetett ki Ezüstfenyő-díjjal az RMDSZ. A szövetség idén 15. alkalommal  díjazza azok munkáját, akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében, valamint a szövetség programjának megvalósításában. A díjakat szombaton adták át a Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi ülése előtt, kitüntetést kapott többek közt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium, Tánczos Vilmos néprajzkutató, Kilyén Ilka színművésznő, Meleg Vilmos színművész, Ilkei Árpád unitárius lelkész vagy Máté András Levente, az RMDSZ volt parlamenti képviselője (a díjazottak teljes névsora elérhető ezen a linken).

A díjazottak „olyan példaképek, akik összekapcsolják a múltat a jövővel. Akik tudják, hogy 2017-ben közösségünk legnagyobb ellensége a közöny, a széthúzás, s akik arra figyelmeztetnek, hogy csakis a gyarapodás lehet járható út számunkra, de a jövő nemzedék, a fiatal generáció számára is. Létük nélkülözhetetlen, hiszen követendő példák, hősök hiányában mindaz, amit 27 év alatt kivívott a romániai magyar közösség, visszafordítható, egy tollvonással áthúzható. Elengedhetetlen tehát, hogy köszönettel illessük őket, hogy időről időre kimondjuk és feljegyezzük nevüket” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök a díjátadón.

Videónk a díjátadóról:

Az SZKT-n továbbá kitüntették az RMDSZ leköszönő parlamenti képviselőit és szenátorait, Köztük Markó Béla volt elnököt, valamint Kovács Péter távozó ügyvezető elnököt is. Kelemen Hunor ünnepi beszédében kiemelte: az RMDSZ nagy generációjáról, a parlamenti munka alapítóiról úgy tartja, munkájuk nélkül ma nem lenne parlamenti képviselet, maga az RMDSZ is más lenne.

„Ezek az emberek megteremtették az erdélyi magyar érdekképviseletet, a legnehezebb körülmények között, időben is hitet tudtak adni közösségüknek abban, hogy van értelme az építkezésnek. Hitet adtak a legnehezebb időszakban is, akkor, amikor a társadalom nem tudta, milyen irányba szeretne haladni. Azt a munkát végezték, amelyet a legjobb tudása szerint egy magyar ember Bukarestben végezhet” – mondta a szövetségi elnök.

Díjban részesültek: Kovács Péter leköszönő ügyvezető elnök, Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, Klárik László Attila, Patak Csaba, Végh Sándor és Olosz Gergely leköszönő szenátorok. A kitüntetett leköszönő képviselők között Borbély László, Kelemen Atilla, Bónis István, Kerekes Károly, Kereskényi Gábor, Máté András Levente, Moldován József, Molnár Zsolt, Markó Attila és Antal István szerepel.

A kitüntetettek között olyan politikusok is vannak, akiknek korrupciós ügyek miatt gyűlt meg a baja korábban az igazságszolgáltatással. A duplán díjazott Máté András Levente egykori képviselőházi frakcióvezetőt a legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte 2015-ben. Kerekes Károly másfél év felfüggesztettet kapott. Mindkettőjük esetében a bíróság megállapította, hogy törvényellenesen alkalmazták családtagjaikat a parlamenti képviselői irodájukban. Olosz Gergely volt szenátort három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte tavaly a bukaresti táblabíróság alapfokon. Oloszt – aki a sokat vitatott rétyi fűrészüzemet beindító Holzindustrie Schweighofer ügyvédje – többrendbeli befolyással való üzérkedésben találták vétkesnek (részletek itt).
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19209
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.