Nevetséges perekkel támadják Kovászna megye tanácsát

2012 óta több mint száz pert indított a háromszéki prefektus a magyar nyelv és a székely zászló ellen.
Hirdetés

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke azt nyilatkozta csütörtökön, hogy az általa vezetett intézménynek több mint száz pere van folyamatban a kétnyelvűséggel és a zászlók kitűzésével kapcsolatban, amelyeknek nagy részét a prefektúra kezdeményezte.

Tamás Sándor szerint egyes ügyek egyenesen nevetségesek, például az, amelyet azért indítottak, mert egy sepsibodoki (Bodoc) erdei út elején az elnevezés két nyelven, de egymás mellett volt feltűntetve. A prefektúrának azzal is baja van, hogy a megyei tanács levelezőpapírjainak fejlécén az intézmény megnevezése a román alatt, magyarul és angolul is megjelenik.

2012-től több mint száz pert indítottak a megyei tanács ellen, nagyobb részét a prefektusok. Ugyanakkor a hatóságok tiltják a székely zászló felvonását hivatalos épületekre, ám más zászlókat elfogadnak.

„Gura Humoruluiban katonai tiszteletadás mellett, egyházi méltóságok és a hatóságok képviselőinek jelenlétében vonják fel Bukovina zászlóját, de mi, Románia közepén, nem használhatjuk a székely zászlót. Láttam, hogy Moldva zászlóját ki lehet tűzni Neamţ várára, de ugyanezt mi nem tehetjük meg. Ez nem más, mint kettős mérce alkalmazása”– mondta Tamás.

Hirdetés

Florentina Teacă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosa annak a véleményének adott hangot, hogy a prefektusok bizonyosan nem szórakozásból indították ezeket a pereket, hanem azért, mert törvényszegést állapítottak meg.

A vitára egy határozattervezet kapcsán került sor, amely arról szólt, hogy a megyei tanács fogadjon el egy öt zászlóból álló adományt, amelyek között ott volt a székely zászló is, amelyeket kitűztek a tanácsterembe.

Hirdetés