A lakosság közreműködésével csökkentenék a korrupciót az egészségügyben

Ingyenesen hívható telefonszámon lehet jelenteni, hogy törvényelleneset tapasztaltunk.
Hirdetés

„Korrupcióellenes zöld vonalon” jelezhetik ezentúl az egészségügyi rendszerben tapasztalt törvénytelenségeket a romániai lakosok. Az ingyenesen tárcsázható 0800.806.806 -os telefonvonalat pénteken indította el az Egészségügyi Minisztérium és a Korrupcióellenes Főigazgatóság (DGA).

„Az egészségügyi minisztériumnak nincs annyi erőforrása, hogy minden megvesztegetést és általában korrupciós ügyeket felgöngyölítsen, éppen ezért bízunk abban, hogy a páciensek és az orvosok figyelnek majd erre (…) az egészségügyi rendszert meg kell tisztítanunk a sikkasztásoktól, a törvénytelenségektől és ez az orvosok és természetesen a betegek javát szolgálja majd”  — mondta el Vlad Voiculescu miniszter.

Rámutatott: az egész országot beszövő pókhálót, érdekköröket fedezett fel. „Ahhoz, hogy takaríts, fel kell kapcsolnod a villanyt. Mi felkapcsoltuk azáltal, hogy átláthatóbbá tettük a rendszert minden szinten. 150 ügyirat van csak a Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA), azonban az ügyészek nem oldhatnak meg mindent, fény kell és átláthatóság a napi munkánkban” — vélekedik Voiculescu.

A miniszter szerint az elmúlt 6 hónap döntései „előzmény nélküliek” az Egészségügyi Minisztérium életében, az egészségügyet érintő összes információ megtalálható a transparenta.ms.ro weboldalon. Aki korrupciós cselekedetet észlel az egészségügyben, tárcsázhatja a 0800.806.806-os ingyenes telefonszámot vagy jelezheti az általa tapasztalt törvénytelenségeket a presa@ms.ro email címen is. 

Hirdetés