Kikapcsolni, felgyújtani, elfelejteni

Mást nem nagyon lehet tenni az egészségbiztosítási kártyarendszerrel.
Hirdetés

Az állami egészségbiztosítás informatikai rendszeréről soha egyetlen jó szót nem lehetett leírni. Egyrészt mivel a háziorvos kétszer annyi időt kénytelen fordítani az adatokkal való piszmogásra, mint magára a páciensre, másrészt mivel a „rendszer” hetente összeomlik, így az orvosok offline üzemmódban dolgoznak az adatokkal, amiket aztán utólag – jelentős pluszmunkával – vezetnek be az online adatbázisba.

Mára követhetetlenné vált, hogy a 2015 februárjában „beüzemelt” „rendszer” eddig hányszor mondta be az unalmast. Így már meg sem lepődünk, miután az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) kedd reggel bejelentette, hogy

„műszaki hiba” miatt megint nem működik a kártyarendszer.

A hatóságokat a jelek szerint nem túlságosan zavarja a folyamatos csőd állapota, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a kártyarendszer legutóbbi, október közepén történt több napos leállása után is azt nyilatkozta: nem cserélik le a rendszert, mert az nem megoldás. Ehelyett „adminisztratív intézkedéseket” hoztak, vagyis kegyesen lehetővé tették, hogy a háziorvosok hosszabb ideig bevezethessék az offline felgyűlt adatokat.

A háziorvosok szövetsége két hete bejelentette: elegük van az egészből, beperelik a CNAS-t.

A kártyarendszer egyébként halva született:

már közel két évvel ezelőtti hivatalos bemutatón lefagyott, ezt követően a hatóságok hónapokig bénáztak a névre szóló kártyák lakossági kézbesítésével.

Hirdetés