„Pénzdíjjal” honorálná egy képviselő a házasságot és a sok gyereket

Jelentős összeggel díjazná a társadalomnak tett szolgálatot.
Hirdetés

„A társadalom javára tett erőfeszítésért” 15 ezer lejes egyszeri juttatással díjazná egy képviselő azokat a 35 év alatti fiatalokat, akik házasságot kötnek. A volt UNPR-es Iacob Puşcaş által sürgősségi eljárással, nem sokkal a decemberi parlamenti választásokat megelőző kampány kezdete előtt benyújtott tervezet értelmében a jövedelemadó fizetése alól is mentesülnének, ugyanakkor amennyiben a házasságkötést követő öt év letelte előtt elválnak, a pénzt vissza kellene fizetni.

Hasonlóan 15 ezer lejes pótlékot kapnának a családok a harmadik gyerek megszületésekor. A háromgyerekes csalások a bruttó minimálbér 50 százalékának megfelelő pótlékra lennének jogosultak.

A háromgyerekes szülők mentesülnének a jövedelemadó alól, illetve minden más, jövedelmet generáló tevékenység utáni adó 50 százaléka alól, a legkevesebb háromgyerekes anyák pedig minden gyerek után kétéves nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak – ez az időszak ugyanakkor ne haladhatná meg a nyolc évet.

A juttatásra jogosultak lennének mindazon családok, amelyekben a jogszabály hatályba lépését megelőző öt évben született meg a harmadik gyerek, illetve azon 35 év alatti fiatalok, akik az utóbbi öt évben házasodtak.A tervezet a szükséges összeget a munkaügyi tárca költségvetéséből biztosítaná.
 

Hirdetés