Korrupcióval gyanúsítják a lottótársaság korábbi vezetőjét

Az ügyészek szerint több millió lejes kárt okoztak.
Hirdetés

Vesztegetés elfogadás és hivatali visszaélés gyanúja miatt őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) pénteken Gheorghe Beneát, a Román Lottótársaság korábbi vezérigazgatóját és Ovidiu Rîpanut, a cég közbeszerzési osztályának volt vezetőjét. Utóbbit pénzmosással is gyanúsítják.

A gyanú szerint 2010 májusában úgy hirdettek közbeszerzési eljárást a lottótársaság 182 járműből álló gépkocsiflottájának lecserélésére, hogy a győztes céget előre kijelölték, és trükközve, szándékosan nyerették meg a pályázatot vele.

A 13 386 373 lej összértékű eljárás során a gépkocsikat jóval a piaci áron felül vásárolták meg, anélkül, hogy felmérték volna a piaci viszonyokat, illetve a lecserélendő gépkocsipark értékét, a beszállító ugyanis a tranzakció részeként a régi járműveket is átvette.

Az ügyészek szerint a cégnek okozott kár 2 314 707 lej, a gépkocsikereskedő cserében pénzt és különböző javakat adott a lottótárssaság vezetőinek.

Hirdetés

Rîpanu a maga és a mások számára összesen 1 081 000 lejt, valamint négy új gépkocsit, egy Cadillacet, egy Hummert, egy BMW-t és egy Opelt kapott.

Később az igazgató lányának közvetítésével a 139 000 lej értékű BMW-t átadta Beneának. A tranzakciót fiktív szerződésekkel próbálták lepelzni.

Hirdetés