Sztrájkolni fognak a kórházakban

Megfeneklettek a bértárgyalások a minisztériumokkal. A kórházi személyzet sztrájkkal lendítené ki azokat a holtpontról.
Hirdetés
Általános sztrájkba is torkollhat a Sanitas egészségügyi szakszervezet tiltakozássorozata, amit ma jelentett be, miután megfeneklettek a tárgyalások az egészségügyi és a munkaügyi miniszterrel.
 
Havonta hatmillió lejbe kerülne a költségvetésnek az egészségügyi dolgozók méltánytalan bérkülönbségeinek rendezése, nyilatkozta Marius Sepi, a Sanitas szövetség alelnöke, aki szerint elkerülhető lenne a tiltakozássorozat, ha az egészségügyi béreket rendező 20/2016-os sürgősségi kormányrendeletbe bekerülne a kórházak technikai és adminisztratív személyzete, a közegészségügyi igazgatóságok tisztviselői, a szociális munkások és az óvodák személyzete, ha rendeznék az egyetemet, illetve a posztliceális képzést végzett asszisztensek közötti bérkülönbségeket, a klinikák és kórházak nem indokolható finanszírozási eltéréseit.
 
A tárgyalásokat folytatni fogják, bár ennek menetrendjében még nem egyeztek meg, mondta Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter pedig annyit ígért, hogy a méltánytalan bérkülönbségeket a források meglétének függvényében rendezik majd.
 
Ma viszont a szakszervezet már elkezdi az aláírásgyűjtést a tiltakozó akciókhoz – jelentette be Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke. Szeptember 20-án a mnkaügyi minisztérium, 27-én a pénzügyminisztérium, október 4-én az egészségügyi minisztérium előtt akarnak tüntetni, Bărăscu reményei szerint helyszínenként mintegy 200 ezer emberrel.
 
Október 11-én a parlament előtt állnának sztrájkőrséget, 12-én pedig fehér karszalagos japán sztrájkot tartanak a kórházakban. Október 19-én két órás figyelmeztető sztrájk lesz reggel 8 és 10 óra között, október 31-én pedig általános sztrájk – vázolta Bărăscu a tiltakozó akciók menetrendjét.

Hirdetés