Házi őrizetben a Kövesi után szaglászó izraeli exkémek

Ez persze nem jelenti azt, hogy elhagyhatják Romániát
Hirdetés

Házi őrizetre változtatták a kényszerintézkedést annak a két volt izraeli hírszerzőnek, Ron Weinernek és David Geclowicznak az ügyében, akiket még áprilisban vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy egyrészt megpróbálták megfélemlíteni Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét, másrészt lejáratás céljával kompromittáló adatokat gyűjtöttek róla.

Mivel egyiküknek sincs romániai lakása, egyelőre szállodában laknak.

Mint arról beszámoltunk, a négy gyanúsított közül ketten – Dan Zorella és Avi Yanus – volt hírszerzők, akik az izraeli Black Cube nevű magánnyomozó iroda alapítói és ügyvezető igazgatói. A cég tiszteletbeli elnöke idén március 17-én bekövetkezett haláláig nem más volt, mint Meir Dagan , aki az izraeli hírszerzés, a Moszad igazgatója volt 2002 és 2011 között.

Az ügyészek szerint Zorella és Yanus a Black Cube két másik alkalmazottjával, Ron Weinerrel és David Geclowiczcsal együtt bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy telefonhívásokkal zaklassák és fenyegessék áldozataikat, és számítógépes bűncselekményeket kövessenek el.

Hirdetés

A gyanúsítottak megszerezték a nyomon követett személyek internetes postafiókjainak jelszavát, és törvénytelenül lemásolták a postafiókokban található információkat.

Weinert és Geclowiczot ápilisban őrizetbe vették Bukarestben. Az ügyészség szerint előbbi felelt az informatikai ügyekért, míg utóbbi lépett kapcsolatba a célszemély ismeretségi körébe és családjához tartozó személyekkel. Mindkettejük tevékenységét a magánnyomozói irodából koordinálták.

Hirdetés