Nézzék csak a jobb felső sarkot!|Fotó forrása: georgkargl.com
Avantgárd gesztus
pazs
2016. július 15. péntek, 16:10
A múzeumi malőr csodálatos példája az élet és művészet szétválaszthatatlanságának.

A „talált tárgy” esztétikáját követő avantgárd műalkotásokkal vigyázni kell, mert könnyen annak nézheti az ember, amit ábrázolnak. Így járt egy 91 esztendős német nő is, aki egy nürnbergi múzeumban nekiállt kitölteni egy keresztrejtvényt, és majdnem sikerült is neki, csak közben figyelmeztették rá, hogy egy képzőművészeti alkotást rongál meg éppen.

A szóban forgó kép címe Reading-work-piece, 1965-ben készítette Arthur Köpcke avantgárd művész, és tényleg egy keresztrejtvényt ábrázol, a befogadói illúziót pedig az is növeli, hogy szerepel rajta az Insert Words felirat, vagyis a hiányzó kockák kitöltésére való felszólítás.

A nürnbergi Neues Múzeum szóvivője elmondta, hogy az idős hölgy, aki szerdán egy nyugdíjascsoporttal látogatott el a kiállításra, golyóstollal töltötte ki az üres kockákat. A múzeum szakértői szerint a műalkotás szerencsére restaurálható.

Az ügyet azért jelentették, mivel a magángyűjteményből kölcsönzött képet – fogózzanak meg – 80 ezer euróra biztosították.

A szóvivő hozzátette, hogy a nő ellen rongálás miatt vizsgálat indult, de nem feltételezik, hogy direkt akarta tönkretenni a képet.

A nyugdíjas hölgy a rendőrségnek elmondta: szó szerint értelmezte a kép angol nyelvű szövegét, ezért állt neki megfejteni a keresztrejtvényt. Mint hozzátette, szerinte a múzeumnak fel kellett volna hívnia a látogatók figyelmét arra, hogy ne írjanak bele a képbe.

Van némi igazság abban, amit a hölgy mond, ugyanis a kiállításon sok interaktív művészeti alkotás szerepelt, emiatt könnyű volt összetéveszteni egy olyan munkát, ami szintén azok közé volt sorolható.

comments powered by Disqus
Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.
Ha azt hittük, hogy a korrupcióellenesek makulátlan múlttal rendelkeznek, olvassuk el, mit derített ki Dan Barnáról a Rise Projekt.
Az ország, ahol Drakula, Jézus Krisztus, a Ferrari és a szekér egyáltalán nem véletlenül találkozik a csipkés márványpalota udvarán. Radu Paraschivescu írása.
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Egy megtévedt kisember pokoljárásán keresztül beszél a magyar közállapotokról a magyar blues „atyja”.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.