„Szembeperlik” a kovásznai prefektust a székely zászló miatt

Nehogy már azt higgye a kormánymegbízott, hogy büntetlenül zaklathatja a magyarokat.
Hirdetés

Viszontkeresetet nyújtott be a prefektúra által indított székelyzászló-perben Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, és tudomása szerint hasonlóan jár el a másik perbe hívott fél, a megyei tanács is – írja a Háromszék.

Elsőként Kovászna megye kormánymegbízottja fordult bírósághoz, kérte, mondják ki, törvénytelen a székely zászló kitűzése a megyei tanács termébe és azt is, érvénytelenítsék az adományozási szerződést és a székely zászló elfogadásáról szóló határozatot.

Kulcsár-Terza a megyei tanács februári ülésén tűzte ki a székely zászlót a román és az uniós zászló mellé, és egy hónappal később a testület határozatban is elfogadta adományát. Mint fogalmazott, erre azért volt szükség, mert így a megye ingó vagyonába került a zászló, és kisebb a veszélye, hogy Sebastian Cucu eltünteti a két intézmény közös ülésterméből. A prefektus más utat választott, a törvényszék közigazgatási részlegén kérte egyrészt az adományozási szerződés, másrészt az adományt elfogadó tanácsi határozat megsemmisítését, továbbá, hogy kötelezzék a tanácselnököt a zászló tanácsteremből való eltávolítására, és perbe fogta személy szerint Kulcsár-Terzát is.

Az MPP elnöke tegnap sajtótájékoztatón mondta el, nem lepődtek meg Cucu lépésén, számítottak erre, még akkor is, ha szerintük nincs jogi alapja, hisz a hivatkozásként említett 2001/1157-es zászlótörvény azt szabályozza, hol, milyen zászló tűzhető ki, azt nem, hogy mit tilos kitenni.

Meglátása szerint az ilyen és hasonló sérelmeket nemzetközi porondra kellene vinni, „túl csendben vagyunk” – fogalmazott.

Hirdetés