Eddig tartott a walesi csoda, Portugália döntős

Ezúttal a portugálok taktikáztak jobban, Bale és társai számára azonban a négy közé jutás is hatalmas eredmény.
Hirdetés

Cristiano Ronaldo nyerte a Real Madrid-szupersztárok „párbaját” Gareth Bale-lel szemben a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság első, Portugália és Wales között vívott elődöntőjében: a luzitánok három perc alatt eldöntve a meccset, 2-0 arányban győzték le a szigetországiakat.

A győzelem fényét növeli, hogy ezúttal – szemben az eddigi mérkőzésekkel – már a rendes játékidőben eldöntötték a mérkőzés sorsát a portugálok, akik eddig a csoportmeccseken csak döntetlenre voltak jók, az egyenes kieséses szakaszban pedig csak hosszabbítás után győztek.

A mindkét csapat részéről nagyon taktikusan játszott mérkőzést az egyik kulcsjátékosukat, Arron Ramsay-t nélkülöző walesiek kezdték aktívabban, nem húzták magukra a portugálokat, sőt igyekeztek határozottan játszva már a középpályán labdát szerezni, és ellentámadást indítani. A portugálok előre ívelt labdákkal próbálkoztak, de a walesiek keményen védekeztek – a kaputól húsz-huszonöt méterre határozottan odaléptek a labdát kapó portugálnak.

A tizedik perc környékén azért Ronaldo már a kapu előterében megpróbált ollózni egyet egy beívelés után, de a védője szorításában csak a próbálkozással maradt.

Miközben a portugálok egyre jobban nyomtak,

a walesiek Bale-t próbálták keresni a passzokkal, de a portugál védelem jól zárt.

Aztán a luzitánok egy gyors ritmusváltás után alakítottak ki szép helyzetet: Ronaldo kényszerítőzött Márióval, aki azonban ellőtte keresztbe a kapu előtt.

Az első félidő közepére egyre többet birtokolták a labdát a walesiek, és Bale, illetve Robson-Kanu főszereplésével egymás után dolgozták ki a helyzeteket a jobb oldalról indulva, de gólra nem tudták váltani őket.

A portugálok néhány gyors ellentámadással próbálkoztak, de a kapu előtt elfogyott a tudományuk – az első félidő végén ismét csak Ronaldo került helyzetbe, de a beívelt labdát messze a kapu mellé fejelte.

A második játékrész is ugyanolyan taktikázással folytatódott, mint az első, a walesiek a középpályán dajkálták a labdát, de értékelhető akcióig nem jutottak, aztán a portugálok letámadása gólt ért: szöglethez jutottak, a beívelést követően pedig

Ronaldo emelkedett a felhőkig, és hatalmas gólt fejelt Hennessey kapujába.

 

 

Hirdetés

Ezzel Michel Platinit beérve ő is kilenc gólos az Eb-ken. A walesiek ezt követően kitámadtak, és három perc múlva ez lett a vesztük: a portugálok ismét kontráztak, és Ronaldo jobb oldalról, laposan érkező beadását

Nani hét méterről tolta be a kapuba

– bár Renato Sanches lesgyanús helyzetben volt, a játékvezető megadta a találatot.

 

 

Innentől a portugálokon volt a sor, hogy lenyeljék a labdát, és a walesieknek kellett mindent megtenniük a gólszerzésért, ezért összes cserelehetőségét kihasználva Chris Coleman újabb támadókat hozott be.

Hiába támadott azonban teljes erőbedobással Wales, igazi gólveszélyt a kontrákból Portugália tudott kialakítani, Joao Mario, Ricardo Sanches, majd Bale labdavesztése után Danilo is jó helyzetbe került, de kihagyták.

Walesi részről Bale távoli lövései jelentettek veszélyt, de Rui Patricio a helyén volt.

A szigetországiak hiába szorították be a portugálokat, teljesen tehetetlenek voltak a luzitán védelemmel szemben, így Cristiano Ronaldóék jubilálhattak a lefújáskor, és várhatják a portugál válogatott történetének második döntőjében a francia-német elődöntő győztesét.

Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő
Portugália-Wales 2-0 (0-0)
Lyon, Stade de Lyon. V: Eriksson (svéd)
Gól: C. Ronaldo (50.), Nani (53.)
Sárga lap: Bruno Alves (71.), C. Ronaldo (72.), illetve Allen (8.), Chester (62.), Bale (88.)

Portugália: Rui Patrício – Cédric, Bruno Alves, Fonte, R. Guerreiro – J. Mário, Danilo, R. Sanches (André Gomes, 74.), Adrien (Moutinho, 79.) – Nani (Quaresma, 86.), C. Ronaldo.

Wales: Hennessey – Gunter, Chester, Collins (Williams, 66.), A. Williams, Taylor – King, Ledley (Vokes, 58.), Allen – Bale, Robson-Kanu (Church, 64.)

Hirdetés