A New York palotát már korábban felállványozták (Fotó: Fall Sándor)
Épületes gondok
MTímea
2016. július 6. szerda, 21:24
Ötszörös adót vetnek ki a leromlott állagú műemléképületekre, amennyiben a tulajdonos nem mutat hajlandóságot a felújításra.

Az évtizedek óta elhanyagolt kolozsvári műemlékek homlokzatainak problémája tavaly decemberben, a közveszélyessé váló New York Szállóról lehullott vakolatdarab józanító hatására vált ismét közbeszéd tárgyává. A helyi önkormányzat is végre elkezdett megoldásokat keresni, így történhetett meg az, hogy a további balesetek elkerülése végett elkezdték tűzoltói segédlettel leverni a veszélyes épületelemeket. A szakminisztériumi szinten is közfelháborodást kiváltó intézkedést civil nyomásra sikerült leállítani, majd jöttek a helyhatósági választások, amikor nem volt időszerű megoldást keresni a problémára.

Most, hogy lejártak a választások, és választottaink elfoglalták bársonyszékeiket, a szerdai tanácsülésen újból előkerült a kérdés. Horváth Anna alpolgármester a Facebookon  számolt be arról, hogy véglegesítették a leromlott állagú épületek feljavítási kötelezettségére vonatkozó szabályzatot. Eszerint: „mindazon épülettulajdonosoknak, akik augusztus 15-ig felszólítást kapnak a polgármesteri hivataltól, hogy fel kell újítaniuk ingatlanjaikat, november 30-ig el kell indítaniuk a felújítási folyamatot – az építkezési engedély kiváltásával –, ellenkező esetben 2017. januárjától ötszörös adót kell fizetniük az adott épületre”.

Az engedélyek kiváltását követően az épülettulajdonosoknak két év áll rendelkezésükre, hogy elvégezzék a tényleges javítást. Az alpolgármester hozzáteszi: szintén ötszörösére növekedhet a város belterületén lévő elhanyagolt telkek adója is, amennyiben a tulajdonosok az augusztus 15-ig kiküldött felszólítást követően nem takarítják ki az adott telket. A szabályzat részleteit a polgármesteri hivatal honlapján lehet megtalálni.

Kétség kívül ez is egy megoldás, már csak az a kérdés, hogy mit fognak szólni hozzá azok az épülettulajdonosok, akik nem rendelkeznek a felújításhoz szükséges összeggel, illetve az is, hogy ki garantálja a felújítások szakszerűségét. 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.