Besétált az elődöntőbe az Eb-házigazda

Az Európa-bajnokság leggólgazdagabb meccsével értek véget a negyeddöntők és egyben Izland nagy futballkalandja, a francia válogatott egy félidő alatt kiütötte a torna meglepetéscsapatát.
Hirdetés

Didier Deschamps francia szövetségi kapitány egészen más taktikát választott, mit Izland korábbi ellenfelei, és a fejetlen rohamok helyet türelmes játékkal megpróbálta mélységben széthúzni a pályát, területet nyitva ezzel az izlandi sorok között. A francia taktika tökéletes megvalósulásához az is kellett, hogy első helyzetükből meglegyen a vezetés: Matuidi tette be a védők mögé a labdát, Giroud pedig a kapus lába között lőtt a hálóba.

Nyolc perc múlva egy hasonló indításból szögletet harcoltak ki a hazaiak, és Griezmann beadásából a hosszú oldalon érkező Pogba befejelte a másodikat.

A kétgólos előny után a francia csapat lenyelte a labdát, Izland pedig hagyományaihoz híven csak egy bedobás után tudott helyzetet teremteni, amelyet Bödvarsson becsúszva fölé lőtt. A félidő végén két perc alatt eldőlt a meccs, előbb Payet lőtte ki 18 méterről a bal alsó sarkot, majd egy újabb indításból Griezmann emelte át lazán Halldórsson kapust.

A második félidőben már csak a sérülések elkerülése és a sárga lapos játékosaik megvédése volt a franciák célja, Deschamps ennek rendelte alá a cseréket is. Sikerrel, mert egyetlen francia játékos sem lesz eltiltva a németek elleni elődöntőben – ugyanakkor sikerült közönségszórakoztatóvá tenni a már szünet előtt eldőlt meccset.

A házigazda hagyta támadni Izlandot, hogy cserébe elég terület nyíljon Griezmann és Payet elfutásainak – az északiak pedig konokul mentek előre, és egy-egy jobb és bal oldali beadás után kétszer is sikerült bevenniük Lloris kapuját. Az elsőre Giroud még válaszolt egy felhőfejessel, így a párizsi közönség hét gólt és a második félidőben egy régimódi, nyíltsisakos focit láthatott a zuhogó esőben.    

Franciaország–Izland 5-2

Saint-Denis, Stade de France, 76 833 néző. Vezette: Björn Kuipers (holland)
Franciaország: Lloris – Sagna, Koscileny (Mangala, 72.), Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko, Griezmann, Payet (Coman, 80.) – Giroud (Gignac, 60.).
Izland: Halldórsson – Saevarsson, Árnason (Ingason, 46.), R. Sigurdsson, Skúlason – Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason – Sigthórsson (Gudjohnsen, 83.), Bödvarsson (Finnbogason).
Gólszerzők: Giroud (12., 59.), Pogba (20.), Payet (43.), Griezmann (45.), illetve Sigthórsson (56.), Bjarnason (84.)
Sárgalap: Bjarnason (58.), Umtiti (75.)

Hirdetés

Az elődöntők párosítása
Július 6., szerda, 22.00: Portugália–Wales (Lyon)
Július 7., csütörtök, 22.00: Németország–Franciaország (Marseille)

Az Európa-bajnokság góllövőlistájának élmezőnye
4 gólos: Griezmann (francia)
3 gólosok: Bale (walesi), Giroud, Payet (franciák), Morata (spanyol)

Hirdetés