Elhúzták a belgák nótáját a walesi bárdok

Gareth Bale és társai hátrányból fordítva verték ki a nyolcadöntőben Magyarországot búcsúztató Hazardékat.
Hirdetés

Wales nyerte a „régi” ismerősök párharcát Belgium ellen a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság második, pénteki negyeddöntőjében. A két csapat már a selejtezőkben is találkozott, és ott a walesiek voltak jobbak, hiszen egy győzelemmel és egy döntetlennel léptek túl a belgákon, és most bizonyították, hogy ez nem volt véletlen: 3-1-re lezúzták a torna egyik fő esélyesének tartott Hazardékat.

A belgák kezdték határozottabban a meccset a szakadó Lille-i esőben, fölényük pedig a hetedik percben ért gólhelyzetté, sőt egyszerre mindjárt többé: a walesi tizenhatoson belül hat másodpercen belül három belga lövést is eleresztettek, de Hennesey kapus, illetve a védők mindent hárítottak.

Ám rögtön megmutatták a walesiek is, hogy nem véletlenül jutottak be a legjobb nyolc közé, Robson-Kanu, majd Bale veszélyeztetett, de ők is hasonló sikerrel, mint a belgák.

Aztán a 13. percben a belgák előnyre váltották fölényüket: ártatlannak tűnő helyzetben passzolgattak a felállt walesi védelem előtt, amikor Hazard passzából Nainggolan huszonegyről jobbal iszonyatos erejű löketet küldött Hennessey kapujának jobb felső sarkába – a walesi kapus csak belepöckölni tudott, a játékszer feltartóztathatatlanul zúdult be a hálóba.

 

 

A gól felpörgette a walesieket, akik Taylor révén egyenlíthettek volna, ám Courtois bravúrral hárította a közelről a kapu közepe felé tartó lövést.

A szigetországiak nyomása aztán végül egyenlítéssé érett:

Ashley Williams egy szöglet után szép mozdulattal, zavartalanul fejelhetett Courtois hálójába.

 

 

A lefújásig a látványos, szép és pörgős meccsen mindkét együttes előtt adódott lehetőség – a legnagyobb Bale előtt –, ám az első félidőben újabb gól már nem született.

Hirdetés

A második félidő belga helyzetekkel kezdődött, Luaku mellé fejelt, De Bruyne pedig fölé lőtt, majd Hazard durrantott mellé, ám a walesi drukkerek rendelhettek még egy sört a gólöröm közepette: az 55. perben egy kontra után Robson-Kanu vett át mesteri módon egy jobb oldalról beívelt labdát a tizenegyesponton

a kapunak háttal, három védő között lövőpozícióba cselezte magát, majd kilőtte a jobb alsót.

 

 

A hátrányba került belgák eszeveszetten törekedtek az egyenlítésre, és Fellaini el is érhette volna, de a kapu torkából hihetetlen módon sikerült mellé fejelnie.

A meddő belga nyomás aztán újabb walesi gólt eredményezett: öt perccel a vége előtt egy kontra során Gunter futott el a jobb oldalon, beívelését pedig az öt perccel korábban beállt

Vokes fejjel csúsztatta a hosszú sarokba, végképp elásva ezzel a belgákat.

 

 

Hiába támadtak ugyanis a végén Marc Wilmots tanítványai, és hiába reklamáltak kétszer is – némi joggal – büntetőt, a walesi védelmet nem tudták újra feltörni,  így aztán Bale és társai mérkőzhetnek meg a döntőbe jutásért a portugálokkal.

Wales-Belgium 3-1 (1-1)
Lille, 45 936 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
gólszerzők: A. Williams (31.), Robson-Kanu (55.), Vokes (86.), illetve Nainggolan (13.)
sárga lap: Davies (5.), Chester (16.), Gunter (24.), Ramsey (75.), illetve Fellaini (59.), Alderweireld (85.)

Wales:
Hennessey – Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor – Allen, Ledley (King, 78.), Ramsey (Collins, 90.) – Bale, Robson-Kanu (Vokes, 80.)
Belgium:
Courtois – Meunir, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75.) – Witsel, Nainggolan – De Bruyne, Carrasco (Fellaini, a szünetben), Hazard – R. Lukaku (Batshuayi, 83.)
 

Hirdetés