Jobb később, mint soha
béel
2016. június 30. csütörtök, 12:46
Ha lassan is, de felelősségre vonják őket.

Nem áll le a kommunista diktatúra idején politikai foglyok százainak halálát okozó egykori börtön- és lágerparancsnokok utáni hajsza: a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) csütörtökön két újabb egykori kommunista börtönparancsnokot leplezett le. A testület Marian Petrescu, több munkatábor egykori parancsnoka, illetve Gheorghe Boștină korábbi parancsnokhelyettes nevét hozta nyilvánosságra. Előbbi 104, utóbbi legalább 100 politikai fogoly haláláért felelős, ezért emberiesség elleni bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettek ellenük.

Az IICCMER három éve tett büntetőjogi feljelentést több – a sajtó által „kommunista pribéknek" nevezett –, még életben lévő volt börtönőr és munkatábor-parancsnok ellen. Közülük hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Vişinescut idén februárban jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélték; Vişinescu meg is kezdte büntetése letöltését. Egy másik volt parancsnokot, a peripravai munkatábor volt vezetőjét, Ion Ficiort márciusban alapfokon húsz év szabadságvesztésre ítélte a bukaresti táblabíróság.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15982
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.