Európa Kapitány az Európai Tanács székháza előtt
quo vadis
szabot
2016. június 28. kedd, 23:03
Juncker bővítené az euróövezetet, a visegrádi négyek az EB hatáskörét nyirbálnák meg. A lengyelek leváltanák Junckert. Ellentmondó ötletek csapnak össze a EU-csúcson.
Megsürgette Nagy-Britannia kiválási folyamatát az EU-ból Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EP mai ülésén, másrészt viszont gyorsítaná a maradó tagállamok integrációját azzal, hogy mindenkivel bevezettetné az eurót - írja a Mediafax a Frankfurter Algemeine Zeitungra hivatkozva. A tervről szóló információt más forrás nem erősítette meg, figyelmeztet a Mediafax.
 
A jelenlegi 28 tagállam közül 19-ben hivatalos fizetőeszköz az euró. Nagy-Britannia, Svédország, Dánia, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Románia nem tagja az euróövezetnek.
 
A visegrádi országok (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország) az Egyesült Királyság unióból történő kiválásáról szóló döntés nyomán az Európai Bizottság (EB) jogkörének korlátozását sürgették kedden Brüsszelben – jelentette a Reuters hírügynökség, Varsó pedig egyenesen 
 
a bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a menesztését kérte.  
 
Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter feltette a kérdést, hogy az Európai Bizottság vezetésének van-e joga tovább működni, van-e joga rendbe hozni Európát. „Véleményünk szerint nincs" – idézte a Reuters Waszczykowskit. Hozzátette: új politikusoknak, új biztosoknak kellene ellátnia a feladatot, de mindenekelőtt új jogokat kellene biztosítani az Európai Tanács számára, ugyanis demokratikus megbízatású politikusok a tagjai. 
 
Bohuslav Sobotka cseh kormányfő annak a nézetnek adott hangot, hogy ideje az unió teljes egészének, valamint az EB működését megváltoztatni. „A tagállamoknak kellene a kedvező változások hajtóművének lennie az EU-ban ... örülnék, ha a bizottság többet segítene az EU-val való kompromisszumok megtalálásában. Azt szeretném, hogy a bizottság az Európai Tanács több döntését tartaná tiszteletben" – mondta Sobotka.
 
Az EU jövőjéről a tagállamok vezetőinek, vagyis az Európai Tanácsnak kellene döntenie – mondta Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter. Rossz válasz a Brexitre a gyors, elhamarkodott integráció, mondta, de rossz válasz az is, ha úgy teszünk, mintha semmi se történt volna.
 
A Reuters meglátása szerint a visegrádi országok kifejezetten aggályosnak találják az Egyesült Királyság kilépésének lehetőségét, mivel így az unió közös költségvetése – amelynek mind a négy ország haszonélvezője – jelentősen csökkenne. Sobotka óvott az Egyesült Királyság kiválásának sürgetésétől, és figyelmeztetett arra, hogy a Brexit megvalósulása akár évekig is eltarthat. 
 
Az EU-ba 2004-ben belépő, de – a Reuters szerint – azóta "egyre inkább euroszkeptikussá váló visegrádi csoport" kedden közös közleményben a nemzeti parlamentek jelentőségét hangsúlyozta.
comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?