Hetedik lett az erdélyi magyar válogatott

Az őshonos európai kisebbségek 24 csapatos labdarúgó bajnokságán, az Europeadán. Dél-Tirol lett a legjobb.
Hirdetés
A 24 csapat közül hetedikként végzett az erdélyi magyar válogatott az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) őshonos európai kisebbségek labdarúgó bajnokságán – tudatja az RMDSZ hírlevele.
 
„Az Europeada, amelyet négyévente az Európa-bajnoksággal egy időben szerveznek, az európai őshonos kisebbségek nemzetközi futballbajnoksága. A 2016-os kiadás számunkra azért is különleges, mert először nyílt lehetőség arra, hogy résztvevőkként, erdélyi magyarokként lehessünk jelen egy nemzetközi bajnokságon” – értékelt június 27-én, hétfőn Bodor László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a 22 tagú válogatott vezetője. 
 
Rámutatott: mindamellett, hogy példaértékűen szervezik meg közösségüket, a sportolási lehetőségek, a sportinfrastruktúra terén is 
 

van még mit tanulni a döntőt megnyerő dél-tiroliaktól. 

Az RMDSZ olyan rendszert építene ki, amelyben az Erdélyben működő, többnyire magyar játékosokból álló futballcsapatok méretkeznének meg: kezdeményezi egy évenkénti torna megszervezését, amellyel azt szeretné elérni, hogy a különböző erdélyi régiókban futballozó csapatoknak lehetőségük legyen összemérni erejüket. 
 
Bodor szerint a hagyományos bajnokságok nem szentelnek kellő figyelmet annak, hogy ezeknek a játékosoknak, csapatvezetőknek rálátásuk legyen egymás teljesítményére, játékára. A tömegsportokat is kiemelten kezelné, idén és várhatóan a következő években is megszervezi az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát, amellyel – mindamellett, hogy az egészséges életmódra való nevelést, a mozgás örömét népszerűsíti – törekszik majd arra is, hogy egy olyan férfi és női válogatottat állítson össze, amellyel négy év múlva megújult erővel vehet részt az Europeadán.
 

Az erdélyi magyar válogatott 

június 19-én, vasárnap játszotta első csoportmérkőzését a dél-tiroli ladinok ellen: a 2–1-es vereséget követően, a krími tatárok (6–1), illetve a görögországi törökök (3–0) válogatottjainak leküzdésével másodikként jutott tovább az A csoportból. 
 
Az RMDSZ által összeállított futballcsapat negyeddöntős mérkőzését a címvédő dél-tiroliakkal játszotta: a nagyszerű játéknak köszönhetően 1–1-es döntetlennel vonultak az öltözőbe a csapatok, ezt követően, egy kiállított játékos miatt a helyzet a dél-tiroliaknak kedvezett, így a magyar csapat 6–1-es vereséget szenvedett. A hatodik helyért folytatott küzdelemben alulmaradt az oroszországi németekkel szemben (5–4), így a hetedik helyen végzett.
 
A tornát az idei házigazda, Dél-Tirol nyerte meg, válogatottja maga mögé utasította a franciaországi okcitánok csapatát mind a férfi, mind pedig a női ágon.

Hirdetés