Marad, amit öregkorukban is a tejbe aprítsanak | Fotó: pressalert.ro
Pénzes állás
szabot
2016. június 22. szerda, 21:28
Túllépheti az idénre vállalat 3 százalékot az államháztartási hiány, ha nagyobb nyugdíj jár a polgármestereknek, mint amelyekért ők anno befizettek.
Románia túllépheti az idénre vállalt 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, miután a bukaresti szenátus megszavazta az önkormányzati vezetők extra nyugdíját - véli Dragos Pîslaru munkaügyi miniszter.
 
A tárcavezető szerdán egy nyilatkozatában felelőtlennek nevezte a szenátorok döntését, akik előző nap megszavazták, hogy a polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kapnak mandátumuk időtartama függvényében, miután elérik a nyugdíjkorhatárt. 
 
Ezt a jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen. Pîslaru szerint az extra nyugdíjaknál nem veszik figyelembe, hogy ki mennyivel járult hozzá a nyugdíjalaphoz, ezért a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlanná válik. Úgy vélte, hogy 

az extra nyugdíjak tönkreteszik a román állami nyugdíjrendszert, felborítva annak egyensúlyát.

A 2008 és 2012 között kormányzó Emil Boc miniszterelnök mandátuma idején vezették be az úgynevezett egységes nyugdíjrendszert, amely szem előtt tartotta, hogy egy személy mennyi pénzt fizetett be dolgozó évei alatt a nyugdíjalapba. Románia azt követően kényszerült ennek elfogadására, hogy gazdaságát erőteljesen sújtotta a 2008-as nemzetközi gazdasági válság.
 
A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a parlament asztalán van még két törvénytervezet, amelyek a katonáknak, valamint a volt szövetkezeti dolgozóknak biztosít nagyobb nyugdíjat.
 
Szerdán a parlament legnagyobb frakcióját adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kijelentette: pártja továbbra is támogatja a nyugdíjjárulék 5 százalékpontos csökkentéséről szóló módosító indítványt, amelyet a szenátus múlt héten szavazott meg. A végső döntést a képviselőháznak kell meghoznia. Dragnea elmondta, pártja szerint van elég pénz a járulékcsökkentésre. 
 
Anca Dragu pénzügyminiszter a szenátusi szavazás után ugyanakkor kijelentette, hogy  

a költségvetés nem bírja el az újabb bevételkiesést. 

A tervek szerint a munkáltatók által fizetendő nyugdíjjárulékot két százalékponttal mérsékelik, a dolgozókét 3 százalékkal. 
 
Tavaly és idén több lépésben csökkent az áfa, amelyet 2017 januárjától további egy százalékponttal, 19 százalékra mérsékelnek. Emellett az orvosok és a tanárok béreit megnövelték 25 százalékkal, májustól pedig csaknem 20 százalékkal nőtt a minimálbér. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15842
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.
Mert a vers is ajándék, főleg ha megosztjuk azokkal, akiket szeretünk.
A kolozsvári Sapientia gondolt egy nagyot: már idén beindulhat a nappali tagozatos alapképzés.
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.
A Sepsi OSK elleni meccsen tolták túl a gyűlölködést a bukaresti csapat szurkolói.