Fotó: Facebook/Antal Árpád
Dák tales
MTímea
2016. május 30. hétfő, 16:25
A fejlesztési minisztérium fontoskodik, pedig a címert a kormány és a heraldikai bizottság is jóváhagyta.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Facebookon közölte, hogy válaszolt a fejlesztési minisztérium arra az átiratra, amelyet a törvénynek megfelelően januárban küldtek Sepsiszentgyörgy zászlajával kapcsolatosan. Mint ismeretes, Kovászna megye, mint Sepsiszentgyörgy önkormányzata a múlt évben fogadta el a régi-új zászlókat az új zászlótörvénynek megfelelően, vagyis az eddig használt zászlókon nem változtattak semmit. „Azért nem, mert nem gondoljuk, hogy változtatni kell egy olyan zászlón, amelyen a címert a román kormány és a román kormány heraldikai bizottsága már jóváhagyta” – fogalmazott Antal.

A fejlesztési minisztérium kikérte a prefektúra véleményét – pedig ezt a törvény nem írja elő –, és azt a választ kapta, hogy „a javasolt zászló nem tükrözi reprezentatív módon a helyi lakosság specifikumát”, és „a zászlón nem szerepelnek dák szimbólum elemek, holott Erdély-szerte fellehetőek a dák kultúra elemei”.

Antal bejegyzésében leszögezte: a címerhez már nem lehet hozzányúlni, és nem lenne szabályos a címeren kívül egyebet tenni zászlóra.

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.