Szomorú trópusok
szabot
2016. május 19. csütörtök, 15:02
A vírust terjesztő szúnyogfajta már felbukkant a Fekete-tengernél.
Számos európai országban, sőt Romániában is elterjedhet a Zika-vírus, figyelmeztet a Mediafax szerint az Európai Járványmegelőző és Ellenőrző Központ. A vírust terjesztő szúnyogfajtát felfedezték már a Fekete-tenger észak-nyugati partján, Hollandiában és a Portugáliához tartozó Madeira szigeten is.
 
Az idő felmelegedése is növeli a magzati kisfejűséggel járó betegség elterjedésének kockázatát az európai járványügyi központ szerint Romániában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Grúziában, Görögországban, Olaszországban, Máltán, Monacóban, Montenegróban, San Marinóban, Spanyolországban, Svájcban, Szlovéniában, Törökországban és a Vatikában.
 
Az Egészségügyi Világszervezet már februárban figyelmeztetett, hogy a vírus Dél-Amerikában robbanásszerűen terjed, ahol 2016-ban akár 3-4 millió megbetegetés is előfordulhat. A vírus megjelenését tavaly májusban regisztrálták Brazíliában, azóta 20 országban terjedt el. Felnőtteknél aránylag könnyű lefolyású betegséget okoz influenza jellegű tünetekkel, a terhes nőknél viszont veszélyesebb, mert magzati kisfejűséggel jár a megbetegedés (bár az ok-okozati viszony a Zika-fertőzés és a kisfejűség között még nincs eléggé feltárva).
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15229
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.