Fasiszta politikus ajnározása miatt ejnyebejnyézik az amerikai nagykövetség

A nemzeti bank kapta a virtuális tockost.
Hirdetés

Bár diplomatikus nyelvezetben, de meglehetősen keményen beszólt az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a Román Nemzeti Banknak, mivel a jegybank úgy döntött emlékérmet ad ki egy korábbi elnöke, Mihail Manoilescu tiszteletére, aki a nagykövetség szerint fasiszta eszméket hirdetett.

Az amerikai külképviselet közleményében „csalódottságának” ad hangot, amiért a jegybank egy olyan személyiséget népszerűsít, „aki fasiszta és antiszemita eszméket népszerűsített és aktívan hozzájárult azok terjedéséhez, amelyek aztán az ország legsötétebb korszakához vezettek.”

A nagykövetség elismeri ugyan az ország jogát ahhoz, hogy ápolja intézményeinek hagyományait, de felhívja a figyelmet, hogy ennek nem szabad olyan személyekre is kiterjednie, „akiket a történelem elítélt, de akiket az a tény, hogy most ünneplik őket, ismét legitimál.” A közlemény szerint ez ellentétes a demokratikus jogállami elvekkel és az emberi jogok védelmének elvével.

Az 1891 és 1950 között élt Manoilescu közgazdászként több, a két világháború közötti kormányban is gazdasági miniszter volt, majd kinevezték a jegybank elnökévé. 1940-ben külügyminiszterré nevezték ki, román részről ő írta alá az Észak-Erdély felszabadulását eredményező második bécsi döntést. Az eseményhez kapcsolódó „mondén” epizód, hogy a döntés kihirdetésekor elájult.

Politikusként Benito Mussolini fasiszta olasz diktátor csodálói közé tartozott, korporatista, faji alapú politikát képviselt, antiszemita nézeteket vallott, és a fasiszta Vasgárda támogatója volt.

Hirdetés

1944, az ország szovjet megszállása után többször is bebörtönözték, 1950-ben a máramaroszigeti börtönben halt meg.

Részletesebb információk itt olvashatók róla.

Hirdetés