Fotó: spitalulconstanta.ro
Tiszta fertő
Timi
2016. május 3. kedd, 22:17
A tízszeresen felhígított fertőtlenítőszerek ügyében Cioloș gyors eljárást kér, csakhogy az országban nincs olyan akkreditált laboratórium, mely elvégezné a teszteket.

A Colectiv tragédiája óta foglalkoztatja a közvéleményt a kérdés: mi az oka annak, hogy ilyen magas a bukaresti, és általában a romániai kórházakban szerezhető fertőzések száma. Egy lehetséges válasszal a Gazeta Sporturilor oknyomozó újságírói álltak elő, akik kiderítették: a legtöbb kórházban tízszeresen felhígított fertőtlenítőszert használnak. Legalább 350 kórház, mintegy 2000 műtőterem érintett.

A Suprasept nevű terméket a Hexi Pharma nevű piacvezető cég szolgáltatja ezeknek az egészségügyi intézményeknek, melynek vezetője Dan Alexandru Condrea üzletember. Több offshore cégben is érdekelt, az egyik ilyen vállalattól vásárolta fel a fertőtlenítőszereket, amit felhígított, és hétszeres áron adott el. Állítólag a bizniszben több kórházigazgató, orvos is benne volt

mintegy négymillió ember egészségét kockáztatva.

Ha ez nem lenne önmagában elég felháborító: 2008-ban egyszer már megállapították, hogy a cég hígítja a szereket, de azóta sem végeztek ez irányú ellenőrzéseket a gyártónál.

A botrány miatt a Hexi Pharma leállította a gyártást, forgalmazást, az egészségügyi tárca pedig vizsgálatot indított. Dacian Cioloș kormányfő tárgyalást folytatott Patriciu-Achimaș Cadariu egészségügyi miniszterrel, és megsürgette a vizsgálat lefolytatását. A tárcavezető szerdára ígért tájékoztatást a vizsgálatok eredményeiről. A miniszterelnök azt is közölte: Romániában nem létezik olyan akkreditált laboratórium, ahol lefolytathatnák a szükséges teszteket, így a tárca addig nem hozhat döntéseket, ameddig egy nem látja az eredményeket. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15008
Pedig a párttársai által vezetett Kolozs Megyei Tanács is gyarapította a feleslegesen adakozók listáját.
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.