Fotó: spitalulconstanta.ro
Tiszta fertő
MTímea
2016. május 3. kedd, 22:17
A tízszeresen felhígított fertőtlenítőszerek ügyében Cioloș gyors eljárást kér, csakhogy az országban nincs olyan akkreditált laboratórium, mely elvégezné a teszteket.

A Colectiv tragédiája óta foglalkoztatja a közvéleményt a kérdés: mi az oka annak, hogy ilyen magas a bukaresti, és általában a romániai kórházakban szerezhető fertőzések száma. Egy lehetséges válasszal a Gazeta Sporturilor oknyomozó újságírói álltak elő, akik kiderítették: a legtöbb kórházban tízszeresen felhígított fertőtlenítőszert használnak. Legalább 350 kórház, mintegy 2000 műtőterem érintett.

A Suprasept nevű terméket a Hexi Pharma nevű piacvezető cég szolgáltatja ezeknek az egészségügyi intézményeknek, melynek vezetője Dan Alexandru Condrea üzletember. Több offshore cégben is érdekelt, az egyik ilyen vállalattól vásárolta fel a fertőtlenítőszereket, amit felhígított, és hétszeres áron adott el. Állítólag a bizniszben több kórházigazgató, orvos is benne volt

mintegy négymillió ember egészségét kockáztatva.

Ha ez nem lenne önmagában elég felháborító: 2008-ban egyszer már megállapították, hogy a cég hígítja a szereket, de azóta sem végeztek ez irányú ellenőrzéseket a gyártónál.

A botrány miatt a Hexi Pharma leállította a gyártást, forgalmazást, az egészségügyi tárca pedig vizsgálatot indított. Dacian Cioloș kormányfő tárgyalást folytatott Patriciu-Achimaș Cadariu egészségügyi miniszterrel, és megsürgette a vizsgálat lefolytatását. A tárcavezető szerdára ígért tájékoztatást a vizsgálatok eredményeiről. A miniszterelnök azt is közölte: Romániában nem létezik olyan akkreditált laboratórium, ahol lefolytathatnák a szükséges teszteket, így a tárca addig nem hozhat döntéseket, ameddig egy nem látja az eredményeket. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15008
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.
Először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.
Enyhén javult a sikeresen vizsgázók országos aránya.
Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.
Nagyon úgy néz ki, ellenlábas nélkül maradt az európai főügyészi tisztségért zajló küzdelemben.
Tűzoltónak állhat a szebbik nem!
Úgy tűnik, a két világháború közötti román aranykor hiába fénylik annyira a jelenből visszatekintve. Gazdasági fejlődés szintjént például Magyarország rávert. Akkor is.
Tovább folyik a román szerecsen mosdatása. És nem túl éleselméjűen.
És hadd tegyük hozzá: a kolozsvári Sapientia filmes csapata irtó jó munkát végzett.
Már nem tudjuk követni, hogy kinek a közbenjárására, de lehet, hogy nem is fontos.