Fotó: A CEMO - Civil Elkötelezettség Mozgalom Facebook-oldala
Tahó hatóság
MTímea
2016. május 3. kedd, 17:49
A román hatóságok rosszindulatúan alkalmazzák a magyarokkal szemben a törvényeket. Többek között ez is szerepel a sajtó helyzetéről szóló országos jelentésben.

A sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából az ActiveWatch sajtófigyelő ügynökség közzé tette a romániai sajtó helyzetéről szóló éves jelentését, melyből kiderül: ebben az esztendőben is bőven akadt példa újságírók megfélemlítésére, de megvesztegetésére is. A 120 oldalas jelentés külön fejezetben részletezi

a magyar közösség szólásszabadságának korlátozását,

kitérve a konkrét esetekre is. Például foglalkozik azzal, hogy:

  • a Székelyföldnek autonómiát követelő tüntetőket, a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztőit, és a magyar közösségi jelképek kitűzőit is bírságokkal sújtották,
  • a magyar nyelvhasználatot korlátozó törvénytervezetek kerültek a parlament elé,
  • Kolozsvár önkormányzata nem engedte kitenni az autonómiát népszerűsítő pannót,
  • Klaus Iohannis államfő pedig olyan kijelentéséért fosztotta meg Tőkés László EP-képviselőt román állami érdemrendjétől, amely a véleményszabadság keretei közé illeszkedik.

A jelentés megállapítja, hogy az előző évekhez hasonlóan a román hatóságok – esetenként sikerrel – korlátozzák a magyar kisebbség szabad véleménynyilvánításához való jogát. A média és az állami szervek is megbélyegzik a kisebbségi érdekvédőknek a nyelvi jogok érvényesítésére vagy az önrendelkezésre irányuló törekvéseit. Továbbra is vannak olyan törvénykezdeményezések, melyeknek célja megállítani az ezekről a kérdésekről szóló közvitát. A román törvényeket rosszindulattal alkalmazzák a helyi hatóságok, amikor a magyar közösségi szimbólumokról van szó.

Az ActiveWatch azt javasolja a hatóságoknak:

  • alkalmazzák az Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottság (European Commission against Racism and Intolerance, ECRI – szerk. megj.) ajánlásait, különösen a nemzeti és regionális szimbólumok használatára vonatkozó részeket,
  • indítsanak párbeszédet a magyar közösség jogairól azért, hogy megoldásokat találjanak a problémákra, és elkerüljék az interetnikai konfliktusokat,
  • teremtsék meg a párbeszéd feltételeit,
  • kezdeményezzenek egy olyan nevelési programot, amely a multikulturalitás, különbözőség elfogadására, toleranciára épül.
  • A szervezet figyelmezteti a román újságírókat is a magyar kisebbségről szóló pontos tájékoztatásra.

A 120 oldalas jelentés számos fontos megállapítást tesz, nem csak a magyar kisebbségre vonatkozóan. A dokumentum szerzői úgy látják, a romániai sajtót a tulajdonosi szféra korrupt finanszírozási mechanizmusok révén jelentős mértékben kiszolgáltatta a politikának, amely így a médiát propagandaeszközként használja és befolyásolni tudja a közbeszédet.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet nemzetközi összehasonlításban Romániát idén a 49. helyre rangsorolta a sajtószabadság tekintetében.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15004
Ilyen sem történik minden nap a kis erdélyi magyar politikai prérin.
Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
A szerző szerint Románia lassan bekerül a szamárpadba, Magyarország és Lengyelország mellé. Igen ám, csak a mioritikus hazából hiányoznak az ütőképes politikusok.
Álorvosok után álbetegek – így élünk mi.
Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Gödrök, buldózerek, daruk és romok között nem lehet normálisan élni. Andrei Pleșu kiváló írása.
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Méltóságos és mioritikus hazai, továbbá demokratikus európai hölgyek és urak, most lehet mondani, hogy ebben a Romániában milyen szépen rendezték a kisebbségi ügyeket.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.
Először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.
Enyhén javult a sikeresen vizsgázók országos aránya.
Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.