Románia egyre csak távolodik az eurózónától

A könnyelmű politikai nyilatkozatok ellenére még egy jó ideig nem kell az euró bevezetésétől tartani.
Hirdetés

Románia letett arról, hogy 2019-ben bevezesse az eurót, egy új csatlakozási céldátumot pedig csak jövőre a következő kormány fog meghatározni – írta a Profit.ro portál szerdán. Az internetes újság szerint ez az Európai Bizottságnak küldendő román konvergenciaprogram tervezetéből derült ki, amelyben a jelenleg tisztségben lévő szakértői Cioloș-kormány megerősíti ugyan Románia kötelezettségvállalását a közös fizetőeszköz bevezetésére, de

az újabb céldátum meghatározását átengedte az év végén esedékes parlamenti választások nyomán megalakítandó új kormánynak.

A portál felidézte: a szociáldemokrata Victor Ponta vezette akkori kormány tavaly még arról tájékoztatta Brüsszelt, hogy Románia 2019 január elsején szándékozik csatlakozni az euróövezethez, Mugur Isarescu, a jegybank kormányzója viszont több nyilatkozatában is arra figyelmeztetett, hogy ez a határidő politikai szempontból mobilizáló lehet ugyan, de gyakorlatilag tarthatatlan. Ponta már 2014-es évértékelő sajtóértekezletén úgy fogalmazott, Románia akár „holnap is bevezethetné az eurót”, mert teljesítette a konvergenciakritériumokat, de

a gazdaság versenyképessége még nem teszi lehetővé az euróövezeti csatlakozást.

2012 végéig a román vezetők még azt hangoztatták, hogy az ország 2015-ig vezeti be a közös fizetőeszközt, néhány hónappal később Traian Băsescu akkori államfő már 2017-et emlegetett.

Ahhoz, hogy Románia tarthassa a 2019-es csatlakozási céldátumot még idén be kellene vezesse az eurózóna előszobájának nevezett ERM-2-es árfolyam-mechanizmust, vagyis meg kellene határoznia a lej-euró átváltási árfolyamot, és kötelezettséget kellene vállalnia, hogy a román fizetőeszközt a kötött árfolyamtól legfeljebb 15 százalékban eltérő sávban tartja. A központi bank elnöke szerint ennek előkészítése bonyolult folyamat, amit már lehetetlen idén júniusig befejezni.

 

Hirdetés