M4: egy ideig még biztosan a fekete képernyő lesz a leggyakoribb „műsor”

A geokódolás megszüntetését Brüsszelben kell kiharcolni.
Hirdetés

Egyelőre várniuk kell a külhoni magyar sportbarátoknak arra, hogy magyar nyelven követhessék bizonyos sportesemények közvetítéseit az M4 Sporton keresztül.

Bár két nagy szolgáltató már fölvette csomagjába a csatornát, szerzői jogi korlátozások miatt az M4 kódolja azoknak a sporteseményeknek – például labdarúgó-Bajnokok Ligája-mérkőzések, Forma–1-es futamok – a közvetítését, valamint ezek ismétléseit, amelyeket külföldi jogtulajdonosoktól vásárol.

A Krónika megkeresésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közölte, ezt a kérdést a nemzetközi sportjogok külföldi tulajdonosaival megkötött szerződések szigorúan szabályozzák, és ezek az MTVA számára minden esetben kötelező érvényűek.

A külföldi jogtulajdonosok ugyanis a tulajdonukat képező sporteseményeket az elérhető legmagasabb bevétel érdekében országonként értékesítik azzal a kitétellel, hogy az adott ország vásárlója csak az ország határán belül szolgáltathat, ezzel biztosítva a külföldi jogtulajdonosok számára, hogy teljes áron tudják értékesíteni a jogokat más-más, akár szomszédos országokban is.

Hirdetés

Mint ismeretes, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tavaly decemberben közölte, a magyar kormány nevében az Európai Unió szakbiztosához és az Európai Bizottsághoz fordult a sporközvetítések ügyében, sőt a jogtulajdonosoknak pénzügyi ajánlatot tettek, azaz Magyarország kész megvásárolni a sugárzási jogokat a Kárpát-medence magyarlakta területeire. Az ezzel kapcsolatos fejleményekre vonatkozó kérdésre a sajtóiroda közölte: az MTVA és a magyar kormány képviselői „minden egyes nap azért dolgoznak Brüsszelben”, hogy az EU uniós jogszabályban mondja ki ezeknek a versenytorzító sportjogi megállapodásoknak a semmisségét.

Mindettől függetlenül addig is igyekeznek kölcsönös megállapodásokat kötni a szomszédos országok jogtulajdonosaival, hogy engedélyezzék egymás számára a kódolatlan átsugárzást a másik ország területére.

Hirdetés