üzenet a múltból
fsandor
2016. április 14. csütörtök, 12:13
Na jó, az egyik legrégebbi.

Ungurii sunt trişti, vagyis A magyarok szomorúak – hirdeti lassan évtizedek óta az egyik legrégebbi kolozsvári graffiti. A felirat legalább húsz éve díszeleg a Farkas utcai református parókia Apáczai-líceum felőli falán, kissé megkopva, megtépázva, de makacsul. Lehet, hogy megpróbálták lemosni, aztán valaki ismét megerősítette a betűket, ezt nem tudni. Az viszont valószínű, hogy ha a parókia falát lefestenék szép tisztára, egy napon belül ismét kidíszítenék az utcai művészek.

Azt, hogy a mi a graffiti üzenete, több kolozsvári egyetemista-generáció sem tudta megfejteni. Annyi biztos, hogy valamikor az 1990-es évek közepén már ment a találgatás, hogy vajon mire is vonatkozik az, hogy A magyarok szomorúak. Talán soha nem derül ki.

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.