B. Nagy Veronika átveszi a Janovics Jenő-díjat|Fotó forrása: az EMKE Facebook-oldala
„Erdélyi Oscar”
pazs
2016. április 10. vasárnap, 16:26
Tizenhárom erdélyi magyar és román személyiséget tüntettek ki.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idén is kiosztotta szokásos díjait. Tizenhárom személyiségnek nyújtotta át Széman Péter, az EMKE elnöke a sokak által „erdélyi Oscarnak” nevezett kulturális kitüntetést. Íme a díjazottak, a méltatásokkal együtt:

Victor Ioan Frunză – Gróf Bánffy Miklós-díj
„Több évtizedes sokszínű, értékteremtő rendezői munkásságáért, a magyar és a román színházi kultúra között hidat jelentő életművéért”

Miklós Zoltán – Bányai János-díj
„Intézményszervező munkásságáért, a múzeumi kiállítások szervezésében nyújtott kimagasló eredményeiért”

B. Nagy Veronika – Janovics Jenő-díj
„A Román Televízió bukaresti magyar adásában a szórványmagyarság életét bemutató riportjaiért, és a Képzelt Kávéház közéleti fórumért”

Virág Endre – Kacsó András-díj
„Az ifjúsági néptáncmozgalomban kifejtett önzetlen és kitartó munkájáért, és az általa végzett közművelődési tevékenységéért”

Galló Ernő – Kovács György-díj
„A kolozsvári, szatmárnémeti és marosvásárhelyi színpadokon kifejtett élményszerű, eszközgazdag színészi teljesítményeiért”

Bognár Levente – Kötő József-díj
„Arad város és megye magyar civil szervezeteinek támogatásáért, a közművelődés és magyarságtudat megerősítéséért, az aradi Szabadság-szobor köztéri elhelyezéséért”

Serfőző Levente – Kun Kocsárd-díj
„A szebeni magyarság kultúrájának minőségteremtő ápolásában, önszerveződésének ösztönzésében vállalt kiemelkedő munkásságáért”

Papp Szentannai György – Gróf Mikó Imre-díj
„A kultúra és civil kezdeményezések területén nyújtott szerteágazó támogatási tevékenységéért”

Poráczky Rozália – Monoki István-díj
„A romániai magyar könyvtárosképzés fejlesztését és az erdélyi kulturális örökség tudományos feltárását segítő munkájáért”

Bedő Ágnes – Nagy István-díj
„Az erdélyi magyar kórusmozgalomban kifejtett több évtizedes, kiemelkedő művészi és önzetlen oktatói tevékenységéért”

Bartalis Gabriella – Poór Lili-díj
„A kolozsvári színházban, majd a Csíki Játékszín társulatában kibontakozó, két évtizedes érzékeny és élménykeltő színészetéért”

Sarány István – Spectator-díj
„Igényes lap- és könyvszerkesztői tevékenységéért, valamint egyéni hangú publicisztikai munkásságáért”

Kákonyi Csilla – Szolnay Sándor-díj
„Több évtizedes, kiváló művészi teljesítményéért és a BMC régiófelelőseként kifejtett közművelődési tevékenysége elismeréseképpen”

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.