A román rendőrség megrendelésére történtek lopások Dániában

Most derült fény a 2013-ban történtekre.
Hirdetés

A román rendőrség biztatására lopott különféle építőipari berendezéseket egy román állampolgár Dániában – számolt be a nyilvánosság előtt eddig nem ismert ügyről a TheLocal.dk című dán portál egy bűnügyi szaklapra hivatkozva.

A portál szerint egy dán bíróság még 2013-ban megállapította, hogy a román rendőrség elrendelte több lopás elkövetését (4 millió dán korona, vagyis több mint 536 ezer euró értékben), hogy román bűnözőket foghasson el.

Egy, az ügyről nyilatkozó ügyész szerint „nagyon különleges” esetről van szó, mivel

a dán hatóságoknak nem volt tudomásuk a román rendőrség törvénytelen akcióiról.

A lap szerint egy román férfi három, az építőiparban használatos berendezést lopott el a Scantruck cégtől, Skive dán városban. A férfi Romániába szállította a berendezéseket és átadta bizonyos személyeknek, akiket a dán lap a román maffia tagjaiként említ.

Egy hónappal később ugyanaz a férfi hat másik berendezést lopott el egy ulfborgi cégtől és Romániába indult a szállítmánnyal. Németországban tartóztatták le több társával együtt.

A román állampolgár ellen vádat emeltek a dán hatóságok, de mivel a román rendőrségnek dolgozott,

a bíróság felmentette, noha a dán hatóságok nem tudtak az akciókról.

Hirdetés

Az idézett ügyész szerint más országok csak a dán rendőrséggel kötött megállapodás alapján hajthatnak végre ilyen akciókat Dánia területén.

A szaklap azt írja, a dán hatóságok hiába kérték, hogy a román rendőrség juttassa vissza a lopott berendezéseket, eddig semmilyen választ nem kaptak.

A román hatóságok egyelőre nem reagáltak az ügyre.

 

Hirdetés