Tilos az uszítás, rendzavarás a székely szabadság napján

Békés, de határozott tüntetést szeretne az SZNT.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kéri a székely szabadság napján, március 10-én Marosvásárhelyen tartandó megemlékezés, felvonulás és tiltakozás résztvevőit, hogy azonnal szigeteljék el, és adják a rendfenntartók kezére azokat az esetleges provokátorokat, akik a békés, de határozott kiállást próbálnák megzavarni.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben Izsák Balázs SZNT-elnök rendkívül fontosnak ítélte, hogy mind a megemlékezés, mind a felvonulás és tiltakozó nagygyűlés a legnagyobb rendben, a hatályos gyülekezési törvényt betartva történjen. „Emlékezzünk és tiltakozzunk székely méltósággal, azzal az erkölcsi tartással, amely – a székely hagyományoknak megfelelően – népünk minden megmozdulását jellemezte a történelem során, és jellemzi ma is. 

Ne adjunk helyet semmilyen esetleges provokációnak, jöjjön az bárhonnan,

a békés, de határozott kiállást megzavarni akarókat azonnal szigeteljük el, és figyelmeztessük a legközelebbi rendfenntartó személyt” – áll a közleményben.

Izsák Balázs szerint a hatóságok akár nagyszámú jelenléte is a résztvevők biztonságát szolgálja, akárcsak a csendőrség által a helyszínen készített fényképek, vagy filmfelvételek. „Megértéssel és együttműködve viszonyuljunk a hatóságokhoz. Senkinek nincs oka félni tőlük” – közölte az SZNT elnöke. Arra is felszólította a résztvevőket, hogy ne hozzák magukkal pártok, ideológiai csoportok zászlóit és egyéb jelképeit. „Fegyvert, fegyverként használható éles vagy hegyes eszközöket, szeszes italt, kábítószert nyilvános rendezvényre hozni súlyos törvénysértés!” – áll a közleményben. Az SZNT elnöke arra kérte a rendezvény résztvevőit, hogy kerüljék az SZNT által megfogalmazott céltól idegen jelszavakat, gyűlöletkeltő, uszító, mások személyiségi jogait sértő, a rendezvény méltóságával összeegyeztethetetlen feliratokat.

„Ne adjunk alkalmat a céljainkat nem értőknek, hogy rendbontókként bélyegezzenek meg”

– fogalmazott. „Legyünk sokan, hogy ne mondhassák Bukarestben, beletörődtünk a jogfosztottság állapotába, beletörődtünk abba, hogy polgármestereinket meghurcolják, naponta terjesszenek elő a törvényhozásban magyarellenes törvényjavaslatokat, végül olyan új régió létrehozását erőltetik ránk, melyben a székelyek is elszórványosodnak. Ezért kell eljönni Marosvásárhelyre, március tizedikén a székely vértanúk emlékművéhez” – fogalmaz a közlemény.

Hirdetés

Az SZNT elnöke emlékeztetett arra, hogy alkotmányos úton akarják Székelyföld autonómiáját elérni. „A megvalósítás útján mindig jogkövető magatartást tanúsítottunk, és erről az útról ezután sem fogunk letérni! Ezt követeli meg tőlünk egész történelmünk, a székely közösségi gondolkodás és magatartás!” – áll az SZNT elnökének a hétfői közleményében.

Az eseményre itt lehet „becsekkolni” a Facebookon.

Hirdetés