Kész, vége: hamarosan jön a kocsmai dohánystop

Az alkotmánybíróság nem talált kivetni valót a dohányzást nyilvános helyeken tiltó jogszabályban.
Hirdetés

Kedves dohányosok, ennyike volt: az alkotmánybíróság szerdán úgy döntött, nem ellentétes az alaptörvénnyel az a jogszabály, amely megtiltja a nyilvános helyeken történő dohányzást.

A képviselőház által december 15-én, döntéshozó kamaraként elfogadott törvényt 33 szenátor támadta meg az alkotmánybíróságon, egyrészt azon az alapon, hogy akár a magánlakásokat is nyilvános helyiségnek lehet tekinteni, másrészt azért, mert diszkriminatívnak tartják, hogy a repülőtereken és a börtönökben továbbra is lehetővé teszi a füstölést.

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke viszont a szerdai ülés előtt leszögezte: a lakások természetesen nem minősülnek nyilvános helyiségnek, és a repterekre és börtönökre vonatkozó rész sem diszkriminatív. Hozzátette: a törvény hatályba lépését követően természetesen többé nem gyújt rá nyilvános helyen. Azt is elárulta, hogy a taláros testület kilenc tagja közül ketten dohányoznak.

A jogszabály értelmében nyilvános helynek számít minden olyan, bárki által látogatható vagy kollektív használatra szánt helyiség, a tulajdonformától vagy a belépési jogtól függetlenül, amelynek van ideiglenes vagy állandó tetőzete, mennyezete és legalább két oldalfala.

Ebbe pedig bizony beletartozik minden vendéglátó-ipari egység, munkahely, egészségügyi és oktatási intézmény, a játszóterek és egyéb, gyerekeknek szánt tér is.

A zárt nyilvános terekben az elektromos cigaretta szívása is tilos.

Hirdetés

Bírságok: magánszemélyek esetében 100-500 lej, jogi személyek esetében 5000-15000 lej, plusz a működési engedély felfüggesztése vagy bevonása.

A jogszabályt most Klaus Johannis államfőnek kell kihirdetnie – ő már korábban jelezte: ezzel nem lesz gond -, majd 45 nappal a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép hatályba.

Illusztáció: Adriaen Brouwer: Dohányzók

Hirdetés