Fotó: Kovács Tamás/MTI
Bűnös Budapest
pazs
2016. január 20. szerda, 15:11
A Kondor Vilmos kultregényéből készülő krimi szereplőgárdája több mint ígéretes. Humphrey Bogart szelleme lebeg a kortárs magyar film felett!

Ha van készülő magyar film, amelynek nagyon szurkolunk, akkor az a Budapest Noir. Kondor Vilmos 2008-ban publikálta a film alapjául szolgáló, azonos című regényt, és ezzel egycsapásra megteremtette

a keményöklű (hard boiled) magyar detektívtörténet

műfaját. Múlt év őszén röppent fel a hír, hogy úton van a regény moziadaptációja, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap nem kis összeggel (akkor 897 millió forintról beszélget) támogat.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a filmet Gárdos Éva rendezi (Amerikai rapszódia, 2001), az alkotók szerdai – stílusosan a budapesti Centrál kávéházban megtartott sajtótájékoztatóján az is kiderült,

kik lesznek a Budapest Noir főbb szereplői.

A bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá vedlő Gordon Zsigmond szerepét Kolovratnik Krisztián alakítja, élettársát, (az amúgy erdélyi származású) Eckhardt Krisztinát pedig Tenki Réka. További kulcsszerepekben Kulka Jánost, Anger Zsoltot, Kováts Adélt, Dobó Katát láthatjuk. A film operatőre Ragályi Elemér, a látványtervező Pater Sparrow, az alkotás producere pedig Kemény Ildikó, a Pioneer Pictures vezetője.

A krimi az 1930-as években játszódik,

Gömbös Gyula miniszterelnöksége idején. Meggyilkolnak egy fiatal zsidó lányt, Gordon Zsigmond, Az Est újságírója pedig – látva a hatóság tétlenkedését – saját kezébe veszi az ügyet, amelynek szálai a legfelsőbb körökbe vezetnek, ahogy az már lenni szokott.

Kondor Vilmos nagysikerű, több idegen nyelvre is lefordított könyve tényleg súlyos atmoszférájú, briliánsan megírt, műfajteremtő mű, amelynél – ha lehet ilyet mondani – csak a sorozat második darabja, a Bűnös Budapest erősebb (összesen hat Gordon-könyv született eddig, ebből öt regény és egy elbeszéléskötet).

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója elmondta, különösen örül ennek a filmnek, mivel

száz százalékban magyar pénzből, magyar történetből születik

és a helyszíne Budapest. Gárdos Éva rendező pedig elárulta: régen érdekli a film noir, és rögtön beleszeretett Kondor Vilmos könyvébe.

A produkció az előkészítésére elnyert összeggel együtt 950 millió forintos költségvetésből készül. Az alkotók készülnek a folytatások megfilmesítésére is.

comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.