Amerika elégedett Románia NATO-aktivitásával

Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár ismét tiszteletkört tett Bukarestben.
Hirdetés

Románia és az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a moldovai fejleményeket, és egyetért a reformok folytatásának, Moldova európai integrációjának szükségességében – közölte hétfőn a bukaresti elnöki hivatal, miután Klaus Johannis államfő hivatalában fogadta Victoria Nulandot, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkárát.

A chișinăui parlament tavaly októberben vonta meg a bizalmat Valeriu Strelet európai elkötelezettségű kormányától és – bár az uniós integrációt támogató erők elvileg többségben vannak – az eddigi kormányalakítási kísérletek nem jártak sikerrel. Romániát és NATO-szövetségeseit az aggasztja, hogy

amennyiben január végéig nem lesz új kormánya Moldovának, előre hozott választásokat kell kiírni, ami az oroszbarát erőknek kedvez.

Nuland – aki évente felkereste Romániát az utóbbi időben – korábbi látogatásainak kiemelt témájáról, a korrupcióellenes harcról is beszélt az államfővel, és elismeréssel szólt az elért eredményekről. A közlemény szerint áttekintették az EU keleti szomszédságában kialakult helyzetet, a térség biztonságát veszélyeztető ukrajnai és migrációs válságot is.

Nuland délelőtt a bukaresti külügyminisztériumban Daniel Ioniță külügyi államtitkárral találkozott. Egyetértettek abban, hogy a két ország közötti stratégiai partnerséget a politikai és katonai együttműködésen túl gazdasági – elsősorban energetikai – projektek terén kell fejleszteni.

Hirdetés

Ioniță méltatta az Egyesült Államok szerepvállalását az európai biztonság és stabilitás, a NATO keleti szárnya erősítésében. Nuland elismeréssel szólt arról, hogy Románia aktív tagja a NATO-nak,

és részt vesz a NATO keleti és déli szárnyán jelentkező fenyegetések elhárításában.

Victoria Nulandot Mihnea Moțoc védelmi miniszter is fogadta, akivel a régió – elsősorban a Fekete-tenger térsége – biztonsági helyzetéről tárgyaltak. Moțoc felidézte, hogy tavaly a NATO két, Romániával kapcsolatos célkitűzése is megvalósult, így (Bulgária, Lengyelország és a három balti ország mellett) Romániában is megkezdte működését a NATO gyorsreagálású erői számára létrehozott integrációs egység (NFIU), és elkezdődött a NATO bukaresti hadosztály-parancsnokságának kialakítása is.Washington több ízben jelezte: az országot fontos katonai szövetségesének tekinti. Románia befogadta az amerikai rakétavédelmi rendszert, amelynek első szárazföldi bázisa decemberben vált műszakilag működőképessé a dél-romániai Deveșelun.

Hirdetés