Túszdráma Burkina Fasóban: 23 halott

Hogy a pohár teli felét is nézzük: 126 embert kimenekítettek a terroristák által megszállt hotelből.
Hirdetés

Véget ért a túszdráma Burkina Fasóban, a mérleg: 126 kiszabadított túsz, 23 halálos áldozat, 18 különböző országból. A terroristák péntek éste autókat robbantottak Burkina Faso fővárosában, majd elfoglalták a Splendid Hotel nevű szállodát, amely népszerű a nyugati diplomaták és ENSZ-alkalmazottak körében is.

A terroristák – akik turbánt viseltek, világos bőrűek voltak és nem burkina fasó-i nyelven beszéltek – megrohamozták a hotelt, és túszokat ejtettek. A hatóságok, francia és amerikai különleges erők segítségével, hajnalban megkezdték a szálloda visszafoglalását.

A támadást az Al-Kaida maghrebi regionális szervezete vállalta magára, de egyelőre nem tudni, hogy mi volt az akció célja, amelyben szemtanúk szerint legalább hatan vettek részt, de van ahol kilenc fegyveresről beszélnek – közülük a hírek szerint négyen meghaltak.

A nyugat-afrikai ország a nyugati országok, elsősorban Franciaország szövetségese az al-Kaida elleni harcban. A maghrebi al-Kaida Burkina Faso-ban eddig nem követett el terrorakciót, a szomszédos Maliban azonban tavaly novemberben egy támadásban megölt 20 embert.

Miközben Burkina Fasó fővárosában befejeződött a túszdráma, hírek szerint két osztrák állampolgárt elraboltak az ország északi régiójában. Az emberrablásról egyelőre keveset tudni, az áldozatok állítólag orvos házaspár.

Hirdetés