Ismét kötelezővé tennék az iskolai egyenruhákat

Mert hogy járnak már iskolába ezek a mai lányok?!
Hirdetés

Ismét kötelezővé tenné az iskolai és óvodai egyenruhákat egy törvénytervezet. Bár ez önmagában még nem tragikus – a brit iskolákban például egyenesen hozzátartozik a presztízshez, hogy a diákok elegáns, tiszteletet ébresztő uniformisban járnak -, az indoklás már meglehetősen blőd és primitív.

A Cătălin Marian Rădulescu Argeş megyei szociáldemokrata képviselő által beterjesztett, de 13 másik honatya által is aláírt törvénytervezet az oktatási intézmények biztonságáról szóló, 37/2007-es törvényt módosítaná. A javaslat szerint az egyenruhák kinézetéről az iskolákat működtető testületek döntenének a pedagógusok és a szülők képviselőivel közösen. A nehéz anyagi helyzetű diákok szociális ösztöndíjban részesülnének az öltözék beszerzésére.

Na és akkor az indoklás. Az még hagyján, hogy a kidolgozó szerint az egyenruha segíthet megelőzni a diszkriminációt a szegény és a gazdagabb diákok között, ugyanakkor szó szerint az is szerepel benne, hogy az uniformis „hozzájárulhat a tisztesség megőrzéséhez, hiszen elkerülhetővé teszi az olyan helyzeteket, amikor a rövid szoknyát viselő kislányok magukra vonzzák az osztályban vagy az iskolában a fiúk tekintetét.”

Nem tudjuk, az illető szocdem honatya mikor volt diák, de ezúton emlékeztetnénk, hogy egy bizonyos kor után a fiúk a szoknya hosszától függetlenül is előszeretettel stírölik intenzíven a lányokat, merthogy ez természetes.

Azt viszont el bírjuk képzelni, hogy a képviselő úr zavarba jön, és nehezen bír magával a miniszoknyás fruskák látványától – ezzel a problémával viszont talán máshogy kellene megbirkóznia.
 

Hirdetés